Scenariu de creştere a veniturilor la Fondul din care e finanţată Sănătatea: CASS ar putea urca la 12% din 2013

Taxarea berii ar putea fi doar începutul unei serii de măsuri pentru creşterea veniturilor la Sănătate. Ar putea urma impozitarea tuturor pensiilor, majorarea contribuţiei la Sănătate la 12% în 2013, creşterea contribuţiei la Sănătate a celor pe PFA şi drepturi de autor la 10.7%. Toate acestea au fost invocate ca măsuri sustenabile de creştere a veniturilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, într-un raport prezentat ieri Ministrului Sănătăţii.
Cristina Şomănescu - vin, 18 mai 2012, 10:09
Scenariu de creştere a veniturilor la Fondul din care e finanţată Sănătatea: CASS ar putea urca la 12% din 2013

Aceste măsuri se regăsesc în analiza „Veniturile şi cheltuielile sistemului de sănătate”, elaborată de organizaţia Expert Forum şi de firma independentă de cercetare Mind Research & Rating, care a fost lansată joi, 17 mai. Este vorba despre acelaşi eveniment la care ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat posibilitatea introducerii taxei pe bere pentru a creşte veniturile la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, taxă care apărea în analiza cu pricina.
Această analiză se vrea „o sursă de inspirație pentru Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice în căutarea unor soluții de creștere a resurselor în sistemul de sănătate”, după cum scrie chiar în raport.
Mai mult decât atât, ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat la lansarea raportului „Venituri şi cheltuieli în sănătate”, are în vedere mai multe soluţii pentru creşterea veniturilor în sănătate, printre care şi cele menţionate în raport, dar că ele trebuie analizate politic, potrivit Agerpres. Vom vedea care dintre măsurile avansate de experţi vor fi introduse în noua lege a Sănătăţii, în plin proces de elaborare.

Taxa pe bere e doar începutul. Propuneri pentru colectarea de venituri suplimentare la buget

1. Majorarea contribuţiei la Sănătate a PFA-urilor şi a celor cu venituri din activităţi independente la 10,7%.

Măsura ar aduce 300 de milioane de lei anual în plus la bugetul de Sănătate.

În prezent, contribuţia la Fondul Sănătăţii (FNUASS) a celor care lucrează pe PFA şi drepturi de autor se ridică la 5.5%, calculat la nivelul venitului brut încasat.
Important de precizat că angajatorii optează pentru varianta PFA-urilor şi a drepturilor de autor, tocmai pentru a economisi cota de 5.2% la Fondul de Sănătate. Nu am fi primii care optează pentru uniformizarea nivelului de contribuţie la Fond.
De exemplu, în Slovacia, Slovenia, Cehia nu sunt diferenţe între cotele aplicate asiguraţilor la Fond. „În aceste state nu există nicio diferența între obligațiile diverselor categorii de contribuabili la asigurările de sănătate. În consecință, o posibilă propunere de creștere a veniturilor FNUASS este de a aplica și contribuția de 5,2% asupra veniturilor persoanelor fizice autorizate și ale celor care realizează venituri din activități independente”, se explică în raport.

Majorarea contribuției la Sănătate la 10.7% a persoanelor fizice autorizate și ale celor care realizează venituri din activități independente ar aduce 300 de milioane lei anual, în plus la buget, susţin experţii de la Expert Forum (EFOR).

2. Impozitarea uniformă a tuturor pensiilor

În prezent, doar pensiile peste 740 de lei sunt impozitate. Autorii studiului spun că toţi pensionarii ar trebui să achite CASS, iar cei care rămân cu un venit din pensie sub 740 de lei, după reţinerea CASS-ului, ar primi de la stat ajutoare sociale compensatorii.

„O soluție (constituțională) la îndemâna Guvernului constă în impozitarea uniformă a tuturor pensiilor, indiferent de cuantum, dar compensarea prin ajutoare sociale a contribuției persoanelor care, în urma reținerii, ar avea un venit net mai mic de 740 de lei. Un alt sistem ar putea lua în calcul compensarea diferențiată a contribuției pentru sănătate, în funcție de tranșe de venit lunar, asemănător ajutorului de încălzire. Un ajutor similar este funcțional în Olanda, aplicându-se nu numai pensionarilor, ci tuturor persoanelor cu venituri mai mici de un prag stabilit la nivel național. Impactul bugetar unei asemenea măsuri ar fi un venit suplimentar anual la FNUASS de 2 miliarde lei de la cei 5,6 milioane de pensionari. În schimb, bugetul de stat ar trebui să compenseze prin ajutoare sociale o parte a contribuțiilor plătite”, se explică în raport.

3. Majorarea contribuţiei la Sănătate la 12% din 2013

Măsura ar aduce 2 miliarde de lei în plus la bugetul de Sănătate, susţin autorii raportului.

„Putem spera la o redresare sustenabilă începând cu anii 2013-2014, când prognozele de creștere depășesc 3% anual. Atunci este momentul de a ajusta cotele de contribuții de sănătate, inițial la 12%, iar apoi chiar la 13%. O cotă de 12% în anul 2013 ar conduce la venituri suplimentare de 2 miliarde lei, iar o cotă de 13% în 2014 aproximativ 4 miliarde lei în plus, față de cele preconizate de Strategia fiscal-bugetară 2012-2014 pentru anii respectivi”, estimează autorii studiului. Momentan, pentru salariaţi, contribuţia totală la Sănătate este de 10,7% (5,5% cota angajatului şi 5,2% cota angajatorului).

4. Taxa pe bere ar aduce venituri suplimentare de 150 de milioane de lei pe an

În condiţiile în care nivelul accizelor e oricum ridicat, autorii raportului susţin că ar fi oportună introducerea unei taxe pe bere. Măsura ar genera la buget 150 de milioane de lei pe an.

„În anul 2011, taxa pe viciu a generat venituri de 1,2 miliarde lei la bugetul Ministerului Sănătății. Având în vedere că nivelurile accizelor actuale sunt deja ridicate, considerăm improbabile majorări ale acestora pe termen scurt. În schimb, Guvernul s-ar putea orienta spre aplicarea unei accize similare vânzărilor de bere. Dacă „taxa de viciu” ar fi extinsă și asupra berii, cu 0,15 euro/ hl/1 grad Plato, veniturile suplimentare la bugetul Ministerului Sănătății ar fi de 150 milioane lei anual”, susţin autorii raportului.

5. Statul ar putea plăti cota de 5.5% pe salariul minim pe economie pentru elevi şi studenţi

Aproximativ 1,56 miliarde de lei ar trebui să plătească statul pentru elevi şi studenţi, doar în 2012, estimează autorii studiului.

În prezent, nimeni nu plăteşte pentru elevi şi studenţi. Ei sunt asiguraţi şi scutiţi prin lege de la plata contribuţiei la Sănătate. Pornind de la premisa că oricum statul transferă bani pentru acoperirea deficitelor fondului Sănătăţii, ar putea, în schimb, să plătească în numele copiilor şi tinerilor, care sunt înrolaţi în sistemul de învăţământ. Măsura ar stimula participarea copiilor la învăţământul obligatoriu şi liceal, pentru că doar în această calitate ar putea fi asiguraţi fără să achite contribuţia, se precizează în raport.

Măsura se aplică deja în Olanda, unde bugetul de stat compensează anual fondul de asigurări de sănătate cu o sumă aferentă primei de asigurare a persoanelor sub 18 ani, explică autorii raportului.

„În schimbul renunțării la transferurile pentru acoperirea deficitelor Fondului, bugetul de stat ar putea compensa asigurarea de sănătate pentru copii de vârstă școlară care sunt înscriși și frecventează învățământul obligatoriu, pentru elevii din învățământul secundar superior și pentru studenți. Mecanismul de calcul pe care îl propunem prevede compensarea contribuției de 5,5%, calculată la cuantumul salariului minim pe economie pentru elevii din învățământul obligatoriu, liceal sau profesional și pentru studenți”, propun autorii raportului.

Impactul bugetar al tuturor acestor măsuri: venituri suplimentare de 1% din PIB din anul 2014

7,3 miliarde de lei s-ar strânge, în plus, la Sănătate, în 2014, dacă s-ar pune în aplicare măsurile anunţate de autorii studiului, pe care le-am prezentat aici.

„Cea mai mare parte provine creșterea contribuțiilor de asigurări de sănătate la 13% și impozitarea tuturor pensiilor la valoarea integrală. De asemenea, o propunere importantă este aceea de a compensa asigurarea de sănătate gratuită a elevilor și studenților cu transferuri anuale din bugetul de stat, cuantificate la 1,5 miliarde lei”, explică autorii studiului.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...