‘Toate aceste ‘republici’ (autoproclamatele ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk – n.r.) sunt doar un pretext pentru a influenţa situaţia din Ucraina’, afirmă el, indicând că, în prezent, pentru Moscova obiectivul minim este ca ‘în schimbul ‘republicilor populare’ să obţină recunoaşterea anexării Crimeii de către comunitatea internaţională’.
‘Cu toate acestea, Kremlinului nu-i iese, se pare, jocul’, opinează el. În aceste condiţii, calculele Moscovei sunt simple: va ‘alimenta instabilitatea’ din estul Ucrainei pentru a înrăutăţi situaţia economică şi politică a ţării, iar toate acestea ar trebui să conducă în cele din urmă la o schimbare de putere la Kiev.
‘Cred că acest scenariu va fi pus în aplicare de Kremlin’, a spus Ponomariov, căruia în aprilie i-a fost suspendată imunitatea parlamentară.
‘Cred că obiectivul iniţial (al rebeliunii din estul Ucrainei) a fost de a distrage atenţia de la Crimeea. Putin nu este strateg, el este tactician, adică rezolvă o problemă curentă. Există un punct de tensiune, atunci este transferată atenţia opiniei publice spre un alt punct. Pe urmă rezolvă ei cumva problema’, explică el.
Ponomariov consideră că presiunea exercitată de Moscova asupra Ucrainei prin intermediul ‘republicilor populare’ Doneţk şi Lugansk va continua. ‘Rezultatul va fi recunoaşterea explicită a Crimeii ca parte a Rusiei sau o schimbare de putere la Kiev, ceea ce îi va permite (lui Putin) să apară ca învingător în ochii ruşilor. Fie una, fie alta. Până când una din aceste sarcini nu va fi rezolvată sau atât timp cât Putin este preşedinte al Federaţiei Ruse, el va continua să facă ceea ce face acum’ – a spus deputatul rus.
În opinia sa, Moscova ‘nu se va limita’ la Ucraina. ‘Pentru a menţine o astfel de logică militaristă, expansionistă, care domină în prezent în Rusia, mai există Georgia cu Abhazia şi Osetia de Sud (cele două republici separatiste recunoscute de Moscova), mai sunt şi ţările baltice’, spune el, opinând că acestea vor fi lăsate ‘pentru mai târziu’.
La 7 aprilie, Duma de Stat i-a ridicat imunitatea de deputat a lui Ilia Ponomariov, dându-şi acordul pentru declanşarea urmăririi penale împotriva sa.
Ponomariov declarase anterior că se află în SUA şi nu poate reveni în Federaţia Rusă. El este de jure membru al facţiunii Rusia Justă, dar de facto a fost suspendat ca urmare a criticilor aduse conducerii sale. Recent, el a fost exclus din rândurile partidului din care făcea parte.