Schaechter, despre CFR Marfă: Aşteptăm finalizarea privatizării
Întrebat cum apreciază impasul în care se află procedura de privatizare a CFR Marfă din cauza neînţelegerilor dintre premier şi preşedintele României, şeful misiunii FMI a spus că nu ştie ce ar putea „specula” în acest moment, punctând că privatizarea companiei de stat a reprezentat un punct important în programul anterior dintre Guvern şi instituţiile financiare internaţionale.
„În mod clar, acesta a fost un punct important în programul anterior, dar la acest moment nu ştiu ce aş putea să speculez. Noi presupunem că privatizarea va merge înainte aşa cum s-a anunţat, vom lăsa procesul să se deruleze aşa cum trebuie şi aşteptăm şi noi să vedem finalizarea acestei privatizări la CFR Marfă”, a afirmat Schaechter într-o conferinţă de presă, la finalul misiunii FMI.
GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.
Preşedintele şi premierul au o dispută privind privatizarea CFR Marfă, Traian Băsescu cerând ca Victor Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT.
Guvernul a aprobat contractul cu GFR, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.
Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.
Ponta a declarat recent că viitorul acord preventiv cu FMI va include şi o prevedere legată de privatizarea CFR Marfă, care este foarte bună pentru România, dar foarte proastă pentru „toţi cei care se bucură la lucruri mici”.