Schaechter, FMI: Creditele neperformante au continuat să crească, dar au fost acoperite cu provizioane
‘Creşterea creditelor neperformante a fost acoperită prin provizioanele pe care băncile le-au constituit în acest sens, la solicitarea BNR. Astfel, că nu avem motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea sistemului bancar’, susţine reprezentatul FMI.
Ea a precizat că anul acesta se aşteaptă la o creştere a cererii interne, bazată pe sporirea investiţiilor în infrastructură, absorbţia fondurilor europene, dar şi o revenire a creditării, având în vedere că dobânzile la lei au coborât la nivelul celor în euro. La acestea se adaugă şi programul convenit cu Guvernul pentru a ajuta persoanele cu venituri medii să îşi restructureze creditele bancare pe o perioadă de maxim doi ani.
‘Guvernul are în vedere acordarea unui credit fiscal pentru persoanele care îşi restructurează creditele, astfel încât să lase clienţilor la dispoziţie mai mulţi bani pentru stimularea consumului. Este un program opţional, cu acordul băncilor, care însă nu presupune reducerea creditului’, a mai spus şefa misiunii FMI.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că Executivul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.
Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.
‘Cei care au 800 de lei rata vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenţa, după ce se termină cei doi ani’, a explicat Victor Ponta.