Schaeffler anunţă reduceri de locuri de muncă după fuziunea cu Vitesco. Gigantul german cu 5.000 de angajaţi în România a anunţat, încă din septembrie, că a trimis angajaţii de la fabrica din Brașov în șomaj tehnic

05 11. 2024
schaeffler romania brasov 55476768

„Acesta este răspunsul companiei la mediul de piaţă dificil, sporirea intensităţii concurenţei globale şi a transformării industriei auto, în special pe segmentul aprovizionării”, se arată în comunicatul Schaeffler citat de scrie Agerpres.

În octombrie 2023, Schaeffler a anunţat că va achiziţiona producătorul de componente pentru vehicule electrice Vitesco, pentru a-şi majora linia de produse de componente pentru vehicule electrice (EV). Tranzacţia ar urma să ducă la reduceri de costuri de 600 milioane de euro până în 2029 şi va simplifica structura acţionariatului Vitesco, a precizat recent Schaeffler.

Cele mai multe concedieri vor avea loc în Germania – aproximativ 2.800 de angajaţi de la zece uzine. Restul vor fi în diverse zone din Europa, unde vor fi închise două fabrici, a precizat Schaeffler, fără a da publicităţii numele locaţiilor.

Schaeffler România a anunţat în cursul lunii septembrie, că a trimis angajații din Cristian, de lângă Brașov, în șomaj tehnic, conform Economedia, fără a detalia numărul de angajați și perioada implementării măsurii.

Prin acest plan de eficienţă, grupul german se aşteaptă să economisească aproximativ 290 milioane de euro pe an, până la finalul lui 2029, costul planului fiind estimat la aproximativ 580 milioane de euro.

În trimestrul trei din 2024, profitul înainte de dobânzi, taxe şi elemente speciale (EBIT) a scăzut cu 44,9%, la 187 milioane de euro, în timp ce analiştii se aşteptau la 209,4 milioane de euro.

Pe plan mondial, Schaeffler are 120.000 de angajaţi.

Schaeffler în România

Schaeffler deține locații de producție și în România. Din 2002 compania produce în România, la Brașov, componente pentru industria auto și rulmenți grei pentru aplicații industriale, cu aproximativ 5.000 de angajați.

Schaeffler România a avut anul trecut afaceri de 3,9 miliarde lei (plus de 11%), un profit de 36,3 milioane lei (scădere de 61%).