Schaeuble: Al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia va fi sub zece miliarde de euro

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a estimat că al treilea pachet de asistenţă financiară internaţională pentru Grecia va fi sub zece miliarde de euro, mai redus decât fiecare din precedentele ajutoare financiare, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 06:44
Schaeuble: Al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia va fi sub zece miliarde de euro

În urmă cu patru ani, Grecia a solicitat oficial asistenţă financiară internaţională, deoarece randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni greceşti au atins un nivel nesustenabil, ceea ce a precipitat intrarea ţării în criză. După patru ani de măsuri dureroase adoptate pentru reducerea datoriei, două pachete de asistenţă financiară în valoare totală de 240 miliarde de euro şi o reducere a datoriei de circa 100 de miliarde de euro, economia elenă ar urma să revină pe creştere în acest an. În martie, Grecia a revenit cu succes pe pieţe cu o vânzare de obligaţiuni pe cinci ani.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane ‘Focus’, Wolfgang Schaeuble a afirmat: ‘În 2022, conform estimărilor UE, BCE şi FMI, datoria Greciei va ajunge la un nivel sustenabil, iar ţara va putea beneficia din nou ajutoare financiare’.

Acordarea unui al treilea pachet de asistenţă financiară este condiţionată de continuarea obligaţiilor asumate de Grecia în faţa creditorilor internaţionali, a subliniat ministrul german de Finanţe.

În februarie, presa din Germania anunţa că Berlinul se pregăteşte de posibilitatea ca zona euro să sprijine Grecia cu 10-20 miliarde de euro.

Purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, a admis luna trecută în declaraţiile acordate presei că datoria Greciei este ridicată, iar oficialii zonei euro au acceptat o nouă ştergere a datoriei ţării.

În cadrul unei conferinţă de presă desfăşurate la Washington, Gerry Rice şi-a exprimat îngrijorarea privind perspectivele unei instabilităţi politice în Grecia.

‘În programul de asistenţă al Greciei, ca şi în alte programe, stabilitatea politică este o problemă importantă’, a apreciat oficialul FMI.

Referindu-se la datoria Greciei, Gerry Rice a declarat că aceasta este ‘deja ridicată şi este de aşteptat să rămână semnificativă’, iar oficialii zonei euro au acceptat o nouă ştergere a datoriei ţării, dacă va fi necesar, cu condiţia ca liderii de la Atena să-şi respecte angajamentele privind implementarea reformelor.

O nouă ştergere a datoriei Greciei va fi discutată la reuniunea Eurogrupului din 5 mai, a anunţat, luna trecută, ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras, la o conferinţă a oamenilor de afaceri desfăşurată la Atena.

”Anunţul Eurostat privind excedentul primar înregistrat de Grecia în 2013 a deschis calea discuţiilor privind reducerea datoriei ţării, pe baza acordurilor convenite cu partenerii noştri”, a explicat oficialul elen.

În 2013, Grecia a înregistrat excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, de 1,5 miliarde de euro sau 0,8% din PIB, primul din 2002, au anunţat Comisia Europeană şi Guvernul de la Atena. Cifra nu include alte cheltuieli excepţionale şi venituri, cum ar fi ajutorul acordat pentru recapitalizarea băncilor elene sau profiturile înapoiate Atenei de băncile centrale europene, realizate în urma deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale elene.

Panos Tsakloglou, preşedintele Consiliului experţilor economici din Grecia, a reamintit că la reuniunea din noiembrie 2012 a miniştrilor de Finanţe din zona euro s-a anunţat că va fi analizată o nouă ştergere a datoriei Greciei, după ce Atena va înregistra excedent bugetar primar. De asemenea, Stournaras a afirmat că Grecia a înregistrat într-o perioadă mai mare de trei trimestre ajustările fiscale necesare pentru a face datoria sustenabilă.

”Estimăm că peste 85% din ajustările necesare reducerii datoriei la un nivel sustenabil până în 2020 s-au realizat deja. Aceasta înseamnă că cea mai dificilă parte a fost depăşită dar încă mai trebuie adoptate câteva măsuri”, a afirmat ministrul elen de Finanţe.

Analiştii susţin că Grecia poate negocia cu reprezentanţii Uniunii Europene, ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional o nouă ştergere a datoriei, după ce oficialii europeni au confirmat că Atena şi-a îndeplinit obiectivele fiscale, înregistrând în 2013 un excedent bugetar.

Obţinerea excedentului bugetar este un semn al progreselor realizate de Grecia pentru a-şi pune în ordine finanţele, la patru ani de când măsurile dure de austeritate au redus aproape un sfert din PIB şi au dus la un nivel record al şomajului, de aproape 28%.

În urma negocierilor, FMI vrea să se asigure că, după încheierea programului de creditare a Greciei, în 2016, ţara poate ajunge la o datorie de 124% din PIB în 2020 şi sub 110% din PIB în 2022.

La sfârşitul lui 2013, datoria Greciei se ridica la nivelul record de 175% din PIB.

Grecia şi-a redus anul trecut deficitul bugetar la 2,1% din PIB, excluzând cheltuielile excepţionale cu recapitalizarea băncilor, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2012, Grecia a înregistrat un deficit bugetar de 6,2% din PIB.

Incluzând toate cheltuielile, deficitul bugetar elen a urcat anul trecut la 12,7% din PIB, de la 8,9% în 2012. Dar datele din 2012 includ cheltuieli echivalente cu 2,7% din PIB pentru sprijinirea sectorului financiar al ţării, iar în 2013 sumele cheltuite pentru recapitalizarea băncilor s-au ridicat la 10,6% din PIB, a anunţat Eurostat.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari schimbări în finanţarea sistemului sanitar din ultimii 26 de ani: CASS la pensii peste 3.000 de lei, 7 categorii de persoane nu vor mai fi scutite de la plata CASS, indemnizaţii de concediu medical mai mici pentru concedii scurte
Cele mai mari schimbări în finanţarea sistemului sanitar din ultimii 26 de ani: CASS la pensii peste 3.000 de lei, 7 categorii ...
Indemnizaţiile de concediu medicale acordate pentru boală obişnuită vor scădea pentru concediile scurte, pentru a descuraja solicitarea şi acordarea abuzivă şi nejustificată a acestui tip de......
Cea mai veche centrală nucleară din lume a fost oprită din cauza caniculei
Cea mai veche centrală nucleară din lume a fost oprită din cauza caniculei
Cel de-al doilea reactor al centralei nucleare Beznau, din Elveţia, aflată în apropierea graniţei cu Germania, a fost ...
Jale în benzinării: Carburanții se scumpesc în două rânduri, și la 1 august, și la 1 ianuarie 2026, din cauza creșterii accizelor. Cât vom plăti în plus
Jale în benzinării: Carburanții se scumpesc în două rânduri, și la 1 august, și la 1 ianuarie 2026, din cauza creșterii ...
Carburanții, care se scumpesc la 1 august ca urmare a creșterii accizei și a TVA, se vor mai scumpi încă o dată la ...
Prăpastia dintre România şi restul ţărilor din UE la încasarea TVA – Analiză PwC România
Prăpastia dintre România şi restul ţărilor din UE la încasarea TVA – Analiză PwC România
România are un decalaj de încasare a TVA de 36%, în timp ce media UE este de 5,4%, ţările din regiune reuşind o diminuarea ...