Schauble: BCE nu ar trebui să aibă ultimul cuvânt în privinţa supervizării băncilor
‘Dreptul la decizia finală nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene’, a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc întâlnirea miniştrilor de finanţe din UE. Oficialul german a cerut BCE să se asigure că politica fiscală şi bancară nu se va îndepărta de la politica monetară a instituţiei. De asemenea Schaeuble şi-a exprimat dubiile că BCE ar putea superviza sute de bănci.
‘Din nou şi din nou, reafirmăm că este absolut necesar un zid chinezesc între supervizarea bancară şi politica monetară’, a afirmat ministrul german de finanţe.
Separat, Anders Borg, ministrul suedez de finanţe, a declarat că la reuniunea de la Bruxelles ar putea să se ajungă la un compromis privind supervizarea băncilor europene.
Suedia, Danemarca şi Polonia se opun ca BCE să supervizeze toate băncile din UE, inclusiv pe acelea din ţările care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus în privinţa deciziilor BCE.
‘Cred că ar trebui să existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor să facă parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect pentru statele din zona euro. Trebuie să existe măsuri de protecţie şi trebuie să stabilim propriile cerinţe privind capitalul băncilor’, a explicat Borg. Acesta a adăugat: ‘Ar putea să se ajungă astăzi la un compromis dar mai sunt multe de discutat. Mai este mult timp până la Crăciun. Putem avea oricând reuniuni suplimentare ale miniştrilor de finanţe din UE şi să continuăm negocierile’.