Schauble: Cele 28 de state ale UE trebuie „să acţioneze împreună” în criza migranţilor
Ministrul german, care s-a exprimat în limba franceză, a vorbit în ‘Biserica Păcii’ din Liebfrauenberg, lângă Froeschwiller, o mică comunitate la nord de Strasbourg (în estul Franţei), lăcaş al reconcilierii franco-germane care adăposteşte o mănăstire franciscană, scrie Agerpres.
Schauble a estimat că Europa trebuie ‘să dovedească’ dacă doreşte ‘să păstreze pacea şi libertatea’ şi modelul său de societate. El a făcut un inventar al provocărilor europene evocând între altele criza refugiaţilor, datoria ţărilor din zona euro, încălzirea climatică şi epidemiile, invitând statele din UE ‘să acţioneze împreună’.
‘Numai dacă Europa reuşeşte să găsească răspunsuri corecte şi să rezolve problemele, dacă ea probează asta la situaţia de acum ne vom putea păstra modul nostru de viaţă’, a spus Schauble.
Potrivit ministrului german, chiar dacă Franţa şi Germania ‘acţionează concertat’, cele două ţări nu vor putea să rezolve singure problemele.
‘Faptul ca două ţări să fie la comenzi nu este conformă cu ideea europeană: Europa se compune din 28 de ţări egale în drepturi. În cadrul său, niciuna nu poate şi nici nu trebuie să-şi facă propriul joc’, a afirmat Schauble, care lua parte la un cult protestant organizat în cadrul centenarului comemorării morţilor din Primul Război Mondial.
Biserica Păcii este un lăcaş simbolic ridicat în anii 1950, în memoria soldaţilor căzuţi în bătălia franco-prusacă de la Reichshoffen, în 6 august 1870. Această bătălie, din care armata prusacă a ieşit victorioasă, s-a soldat cu circa 10.000 de morţi din ambele tabere.
În Timpul Războiului Rece, Liebfrauenberg a servit drept loc de primire pentru pastorii est-germani cărora le era interzis să se ducă în Germania de Vest (RFG). El găzduieşte în prezent cu regularitate reuniuni şi seminarii franco-germane.