Ministrul german a regretat decizia britanicilor, dar a cerut un efort suplimentar din partea instituţiilor europene de a se apropia de cetăţeni, admiţând că este o ruptură între instituţii şi europenii obişnuiţi.
„Punţile dintre instituţiile europene şi cetăţenii europeni sunt greu de identificat. (…) Este decisiv ca Europa să vină cu măsuri vizibile şi palpabile. Se pot depăşi probelme numai ramânând uniţi”, a spus Schäuble.
Oficialul german consideră că trebuie apelat mai mult la valorile europene care îi unesc pe cetăţeni, în ciuda diversităţii din cadrul comunităţii de state.
Dacă depunem eforturi hotărâte prin care să arătăm cetăţenilor ce reprezintă o valoare corectă, atunci consider că am făcut un mare pas înainte. Trebuie să eliminăm rivalităţile de zi cu zi, să nu mai pasăm vina de la unii la alţii. Vorbim despre bogăţia Europei, reprezentată de diversitate şi unitate”, a susţinut ministrul german.
Mulţi comentatori consideră că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va întări semnificativ poziţia Germaniei, care este cea mai mare economie şi ţara cea mai populată a blocului comunitar.
Schäuble este unul dintre cei mai importanţi lideri ai finanţelor europene şi mondiale, avâd un rol cheie în negocierile cu Grecia, care a fost nevoită să accepte condiţii dure ale creditorilor internaţionali, între care şi Berlinul, pentru a fi salvată de la faliment.