Schaueble sugerează Greciei că cel mai bine pentru ea ar fi să iasă temporar din zona euro
„Nimeni nu ştie cum s-ar putea continua fără o restructurare a datoriei, dar ştim cu toţii că o asemenea restructurare este imposibilă. Aceasta este situaţia”, a punctat Schaueble într-un interviu acordat postului de radio public Deutschlandfunk.
Ministrul german de finanţe – cel care de altfel a adus în discuţie în cadrul Eurogrupului scoaterea Greciei din zona euro pentru cinci ani – a ţinut să adauge că această idee nu este pentru guvernul de la Atena o obligaţie şi nici măcar o propunere.
Cu câteva săptămâni în urmă, nevoile financiare ale Greciei erau estimate la circa 10 miliarde de euro, iar acum vorbim de peste 80 de miliarde, astfel că situaţia este ‘extrem de complicată’, dar vom vedea ‘dacă există o cale pentru a ajunge la un program’, a mai spus Schaueble.
El a recunoscut şi situaţia delicată generată de dezbaterea ce a avut loc miercuri în Grecia, unde parlamentul a votat totuşi pentru măsurile de austeritate respinse de populaţie la referendum. Dar a insistat că dacă Grecia doreşte ajutor, atunci ea trebuie să facă reformele necesare pentru a avansa către un context în care economia ei să nu mai depindă de astfel de ajutoare şi să se poată susţine prin mijloace proprii.
Întrebat dacă are încredere că premierul grec Alexis Tsipras chiar va aplica programul de reforme pe care l-a acceptat în faţa liderilor Eurogrupului, ministrul german de finanţe s-a limitat să afirme că legislativul de la Atena a aprobat aceste reforme, dar a amintit totuşi că Grecia s-a angajat şi cu cinci ani în urmă să implementeze un astfel de program, lucru care însă nu s-a întâmplat.
Pe de altă parte, Schaueble a menţionat că Germania şi Franţa doresc crearea unui guvern economic european, în opinia sa o uniune economică neputând funcţiona în lipsa unor tratate care să transfere mai multe competenţe către Uniunea Europeană.