La jumătatea lunii trecute, Tribunalul Ilfov admitea intrarea în insolvență a CBC Creative Finance, o firmă de consultanță care, după ce și-a informat ani la rândul investitorii că acumulează sume importante din plasamente pe piețele cripto convingându-i să își țină banii și chiar să investească în continuare, a „uitat” să mai și plătească, atunci când mai mulți clienți au dorit să își retragă sumele din conturi. Scriam, în urmă cu un an, că probabil singurul investitor plătit integral a fost un politician, fost viceprimar de sector.
Este un caz școală, care arată la ce pericole ne expunem atunci când mergem pe mâna unor firme de consultanță obscure, chiar și când e vorba despre persoane cu educație, cum este cazul de față.
Este vorba despre peste 900 de investitori, care au investit zeci de mii de euro fiecare, care au crezut că ajunseseră să dețină sute de mii sau chiar milioane de euro, citind rapoartele trimise de consultant, și care, în fapt, au rămas cu o gaură în buzunar pe care încearcă să o recupereze acum, în instanță. Interesant este că, printre creditori, apare și Anthony Harrison, cetățean britanic care a fost partener în CBC Finance.
AICI găsiți decizia instanței și lista de creditori
Povestea unor oameni educați care s-au crezut milionari
Redăm, în continuare, povestea CBC Finance și a celor care au investit ani la rândul, crezând că au dat lovitura. În perioada de 2-3 ani în care totul a mers bine, respectivele persoane și-au înmulțit substanțial sumele din conturi (cele afișate), unele retrăgând chiar parțial banii. Părea, deci, o afacere cât se poate de profitabilă cu o firmă cât se poate de serioasă. Grupul de investitori a formulat și plângeri la DIICOT.
Societatea care a gestionat tranzacțiile în numele investitorilor se numește acum CBC Creative Finance S.R.L., este înregistrată în Voluntari și este controlată de doi cetățeni români (Cristian Pricop și Ana Maria Ionică) și un britanic (Anthony Ronald Harrison), cei trei deținând în România un lanț de societăți cu activități în domeniul consultanței și investițiilor financiare. Inițial, ne explică una dintre persoanele care au investit, tranzacțiile se făceau prin CBC IT Innovation, firmă controlată de același cetățean englez, împreună cu doi cetățeni români.
De altfel, mutarea investițiilor de pe o firmă pe alta este un prim semn că ceva nu e în regulă, mai ales că investițiile și intermediarii activi pe piața cripto nu fac obiectul niciunei supravegheri din partea unor instituții dedicate.
„La început totul a mers bine. S-au înregistrat randamente bune, comunicam ușor cu reprezentanții firmei. Din ce știu, foarte puțini dintre cei care am investit au retras bani, dar cei care au făcut-o nu au avut probleme. La un moment dat am fost anunțați că activele vor fi mutate pe altă firmă. După ceva timp au apărut și primele probleme. Întârzieri la retragerea banilor, însă încă se putea comunica cu cei de la firmă, care ofereau explicații care sunau credibil”, arată unul dintre investitori. Acesta spune că intermediarii nu au promis randamente uriașe (n.r. așa cum făcea, fără să se ascundă, Călin Donca, de exemplu) și că erau persoane care aveau cunoștințe temeinice în domeniul financiar, fapt care le făcea să inspire încredere. Avea să afle că nu erau și bine intenționați.
Mai mult, chiar și după ce au început să apară probleme cu retragerile, în 2022, intermediarii au purtat corespondență cu investitorii, încercând să explice că au apărut probleme cu băncile sau cu firma, dar că lucrurile se vor rezolva.
„Ultimul anunț, care a venit recent, spunea că nu trebuie să ne alarmăm, pentru că sunt pe cale să deschidă o bancă online în Țările Baltice și atunci totul se va rezolva”, spune investitorul. Între timp, însă, oamenii care au plasat bani prin respectiva firmă s-au coalizat și au declanșat acțiuni în instanță.
Povestea de mai sus trimite către tehnici folosite folosite de zeci de ani la nivel internațional, uneori la limita legii, alteori în afara ei, însă în mod cert mult mai elaborate decât cele practicate de cei care vor să „agațe” persoane fără educație etalând propria bogăție și promițând câștiguri despre care o persoană cu minime cunoștințe financiare și-ar da imediat seama că sunt irealizabile. În cazul de față a fost vorba despre o perioadă în care investitorilor li s-a creat impresia că au de-a face cu o firmă cât se poate de serioasă, fiind convinși să nu retragă sumele acumulate. Fără retrageri substanțiale, schema poate merge liniștit înainte, chiar dacă în realitate pierde sau, mai grav, sifonează banii investitorilor. În momentul în care mai multe persoane cer însă să retragă banii, schema nu mai poate fi susținută și se ajunge la situații ca cea de față. Foarte important este că, la început, cum este cazul și în speța noastră, investitorii nu știu de problemele pe care le au alți investitori cu retragerile, motiv pentru care intermediarul mai câștigă ceva timp. Atunci când informația se răspândește, însă, drumul devine clar. Schimbarea firmei este doar un pas care amână deznodământul.
De menționat că inclusiv activele în care s-a investit sau cel puțin în care au anunțat intermediarii că s-a investit au fost alese astfel încât să inspire încredere. Nu a fost vorba de monede „no name” sau monede fictive, ca în cazul Călin Donca de exemplu, ci de cele mai cunoscute și stabile monede electronice, cum ar fi Bitcoin și Ethereum.
Că astfel s-ar fi putut întâmpla în cazul de față sugerează și datele raportate la ONRC. CBC IT Innovations S.R.L., înființată în 2017, apare fără cifră de afaceri în 2022, fără angajați și cu pierdere, deși în anii precedenți a avut activitate. În același timp CBC Creative Finance S.R.L., unde au fost transferate activele, are o cifră de afaceri de peste 4 milioane de lei și un profit de peste 860.000 de lei, cu un angajat.
Citește AICI întreaga poveste, dar și ce trebuie să faci pentru a te feri de astfel de țepe