Schimb de focuri la frontiera maritimă dintre cele două Corei. Rezidenţii, în adăposturi
‘Obuzele trase de Coreea de Nord au căzut de partea noastră (a frontierei) şi noi am replicat, deschizând focul’, a indicat pentru agenţia franceză de presă un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei sud-coreene.
Tirurile, de o parte şi de alta, nu au fost îndreptate imediat împotriva unor ţinte precise.
Locuitorii din insula sud-coreeană Baengnyeong au fost îndemnaţi să se ascundă în adăposturi, a precizat un responsabil local.
‘Noi îndemnăm toţi locuitorii să se refugieze în adăposturi fără întârziere, iar unii au făcut-o deja’, a mai indicat acesta pentru AFP.
Coreea de Nord a anunţat mai devreme că desfăşoară manevre militare în apropiere de frontiera maritimă, cu muniţie de război.
Sudul a răspuns imediat, avertizând că orice depăşire a frontierei va fi urmată de represalii.
Graniţa maritimă dintre cele două ţări a fost de mai multe ori în trecut scena unor confruntări sângeroase. Ultima oară în noiembrie 2010, când Nordul a bombardat o insulă sud-coreeană în apropiere de zona frontierei, cauzând moartea a patru persoane şi aruncând peninsula la un pas de război.
Botezată ‘Linia de limită a Nordului’, frontiera a fost trasată de forţele Naţiunilor Unite şi SUA în anul 1953, la sfârşitul războiului coreean. Phenianul o contestă şi refuză să o recunoască.