Preşedintele Curţii de Conturi a mai arătat că instituţia pe care o conduce aduce 200 milioane euro în fiecare an din controlul operativ.
„Noi aducem în fiecare an din controlul operativ în jur de 200 de milioane de euro şi din deciziile din urmă care se aduc la îndeplinire. Pe total, cam 1 miliard – 1,2 miliarde euro pe an. Este o instituţie specifică. Parlamentul îmi dă 65 de milioane, din păcate acum mi-a dat Guvernul, că mi-a tăiat, Parlamentul nu s-a băgat. E pentru prima oară în istoria de 153 de ani a Curţii de Conturi când i se taie bugetul. Stau pe 340 de posturi libere că mi-aţi tăiat fondul de salarii dumneavoastră, Parlamentul. V-am atenţionat că statul pierde peste 800 milioane euro anual din cauza asta, dar e decizia dumneavoastră, nu o discut. Probabil că pe viitor se va gândi dacă se va forma şi o nouă lege de organizare, să îi dăm un statut corespunzător dacă vrem cu adevărat să avem o Curte de Conturi care să introducă disciplina financiară în ţară”, a continuat oficialul Curţii.
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Eugen Teodorovici, i-a reproşat că România a pierdut bani europeni din cauza abordării Curţii de Conturi.
„Nu e adevărat, nu a pierdut nimic!”, i-a răspuns Văcăroiu.
În replică, Teodorovici a afirmat că sunt două instituţii care trebuie reformate din temelii: Ministerul de Finanţe şi Curtea de Conturi, iar „când se va întâmpla acest lucru vom trăi toţi mai bine”.
Bugetul aprobat pentru Curtea de Conturi este de 254 milioane lei în acest an, cu 6,97% mai mult decât în 2016. Instituţia ceruse însă 265 de milioane de lei
„Bugetul pe care îl am pentru 2017, asta este viaţa, nu îmi acoperă plata salariilor pentru cei aflaţi în plată la ora actuală pe două luni. Se spune că la rectificare. Asta e cu totul altceva. Nu mă bazez niciodată pe rectificări, mă bazez pe lege. (…) Acum să ştiţi că toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi, cu toate că aduce bani de 10-15 ori mai mult decât consumă. Există riscul (…) potenţial de diminuare a fondurilor nerambursabile pe care le pune la dispoziţie UE pentru că nu ne îndeplinim sarcinile”, a afirmat Văcăroiu, în luna februarie.