Schimb de replici Ponta-Nicolăescu în Guvern pe tema proiectelor neasumate care „pleacă” în presă

Economica.net
29 05. 2013
nicolaescu_oron_ro_23257900

Discuţia a avut loc la începutul şedinţei de guvern, în faţa jurnaliştilor, după ce, marţi, presa a anunţat că Ministerul Sănătăţii pregăteşte „o nouă taxă”.

„Domnul ministru, cu cât mai puţine informaţii care pleacă din minister – despre care nu ştiţi nici dumneavoastră, nici eu – cu atât mai bine, că în fiecare zi trebuie să mai răspundem la nişte întrebări despre care cred că nu ştim, şi trebuie să faceţi ceva în minister, totuşi. Când se pleacă cu un proiect, să fie clar că e un proiect asumat şi discutat în Guvern, altfel mai mult ne scuzăm şi ne explicăm”, i-a spus Ponta ministrului.

Nicolăescu a fost de acord cu cele afirmate de premier, dar a precizat că trebuie să existe transparenţă în actul decizional, între cei doi având astfel loc un schimb de replici.

„Aveţi dreptate, numai că totuşi eu cred că transparenţa nu este un lucru rău şi faptul că anumite…”, a afirmat ministrul.

„Nu, dar trebuie să fie coerentă transparenţa”, l-a întrerupt premierul.

Nicolăescu a continuat să explice care este cauza care a dus la publicarea în presă a unor proiecte de legi din domeniul sănătăţii.

„Anumite lucruri care sunt în stadiu de proiect în grupuri de lucru, dacă unii doresc să le dea la presă, nu putem să-i oprim. Sigur, să încercăm să le povestim că, de fapt, cât nu sunt asumate, sunt numai simple ciorne şi nu trebuie să răspundem noi pentru ele”, a afirmat Nicolăescu.

Ponta, după câteva clipe de ezitare, a atenţionat că lipsa de coerenţă aduce deficienţe de comunicare.

„Să ştiţi că, fără coerenţă, o să rămână doar că fiecare vine cu câte o idee năstruşnică şi, la câte probleme avem în sănătate, numai de idei năstruşnice n-avem nevoie”, a avertizat Ponta.

Mai multe echipe de specialişti lucrează la o iniţiativă legislativă privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice cu paturi.

Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ în lucru, prezentat marţi, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixă, una variabilă, sporurile pentru condiţiile de muncă şi veniturile din gărzi.

Medicul care are un singur loc de muncă, şi anume spitalul public, poate obţine venituri suplimentare acordând consultaţii în amubulatoriul unităţii sanitare sau în sistem de internare de zi.

Pacienţii care îşi exprimă în scris dorinţa de a fi trataţi de un anumit medic dintr-o anumită unitate sanitară publică vor plăti o sumă ce va fi stabilită de conducerea spitalului, dar care nu poate depăşi 1.500 de lei pentru internare şi 150 de lei pentru consultaţie, potrivit proiectului.

Premierul Victor Ponta a declarat de mai multe ori că doreşte să menţină solidaritatea echipei guvernamentale şi că nu le va adresa miniştrilor reproşuri în public, ci doar în discuţii personale.

Recent, în presă au fost publicate stenograme ale unei şedinţe PNL în care Nicolăescu susţine că Ponta blochează reforma în sănătate.