Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Potrivit datelor publicate, luni, de iBan First, unul dintre liderii europeni în schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, tranzacţiile forward au avut o valoare medie de 231.000 de euro pentru clienţii săi din România şi a poziţionat, astfel, ţara noastră pe locul al doilea între cele zece pieţe europene ale iBanFirst. Media la nivel de grup se situează la 196.000 de euro.
Totodată, până la sfârşitul lunii octombrie 2024, companiile româneşti au realizat tranzacţii forward în valoare totală de 125 de milioane de euro, în creştere cu 69% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În acelaşi interval, rata de creştere globală a grupului a fost de 27%, cu un volum total al tranzacţiilor forward de 1,67 miliarde de euro.
De asemenea, valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar realizate de către companiile româneşti pe platforma iBanFirst a crescut cu 94%, de la un an la altul, de la 615 milioane de euro la peste 1,19 miliarde de euro.
„Într-un context economic marcat de creşterea activităţilor de import-export şi extinderea operaţiunilor transfrontaliere, companiile româneşti apelează la soluţiile fintech într-un ritm accelerat, depăşind astfel mulţi dintre omologii lor din Europa de Vest. Cu o rată de adopţie de 35%, piaţa fintech din România a intrat în faza de early majority, fapt ce demonstrează maturizarea sectorului şi confirmă încrederea crescută a companiilor locale în soluţiile financiare digitale. Fintech-urile s-au dovedit fiabile, reuşind să câştige adepţi inclusiv în rândul companiilor mai reticente, oferind acestora beneficii precum acces rapid la pieţele globale, reducerea costurilor de tranzacţionare şi eficientizarea operaţiunilor zilnice”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.
Specialiştii iBan First notează că, în principal, companiile româneşti care folosesc platforma tranzacţionează dolarul american şi euro pentru plăţile internaţionale, dar şi alte monede regionale, precum leva bulgară, şi valute exotice, cum ar fi yuanul chinezesc şi randul sud-african.
Principalele destinaţii pentru plăţile internaţionale includ Germania, Italia şi China, în timp ce Franţa, Ungaria şi Polonia sunt printre sursele majore de încasări.
Conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), Germania rămâne cel mai mare partener comercial al României, atât la capitolul importuri, cât şi la exporturi. În acelaşi timp, China şi Turcia joacă un rol important în segmentul de importuri.