„Schimbă şefii şi păstrează oamenii cheie“, îl sfătuieşte fostul şef al bursei pe succesor

„Am greşit acceptând să dau afară mai întâi  oameni de la baza piramidei. Trebuia să încep de sus.Am reuşit să schimb doar directorul economic“, a mărturisit ieri, Valentin Ionescu, fost director general al Bursei şi unul dintre brokerii care au reînfiinţat piaţa de capital de la Bucureşti, după 1990. Valentin Ionescu spune că viitorul director al bursei ar putea beneficia de o susţinere a administratorilor Bursei de care el nu a avut parte.
Adrian N. Ionescu - joi, 22 mart. 2012, 09:21
„Schimbă şefii şi păstrează oamenii cheie“, îl sfătuieşte fostul şef al bursei pe succesor

Viitorul CEO (chief executiv officer) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) va avea nevoie „să se folosească de toată susţinerea actualului consiliu de administraţie, ca să înceapă cu restructurarea bursei începând de sus, nu de jos, cum am făcut eu. E foarte greu să mişti din loc persoane care sunt acolo de la înfiinţarea bursei“, a declarat, ieri, Valentin Ionescu.

Pe de altă parte, „pe unii nici nu trebuie să-i dai la o parte, ci dimpotrivă, trebuie să-i atragi de partea ta, căci sunt piese cheie în funcţionarea unui sistem destul de complicat cum este bursa“, a adăugat Valentin Ionescu, referindu-se atât la sistemul informatic complex original, dezvoltat de BVB pentru a găzdui derularea tranzacţiilor zilnice de milioane de de euro.

Valentin Ionescu s-a adresat unui grup de ziarişti cărora le-a prezentat planurile cu care candidează la un post de administrator al SIF Moldova, într-un gest de transparenţă fără precedent pe piaţa românească, similar cu declanşarea a ceea ce s-ar putea numi prima campanie „electorală“ printre investitorii la bursă.

A fost prima ieşire în public a brokerului la cinci luni de la demiterea controversată din funcţia de director general al BVB, iar ieşirea a fost susţinută de prezenţa tacită a brokerului Adrian Lupşan, actual membru în noul consiliul de administraţie al BVB, şi de cea foarte activă fostului vicepreşedinte al BVB, Ciprian Zah, alţi „tineri veterani“ ai pieţei.

Valentin Ionescu a fost director general al BVB în perioada septembrie 2010 – noiembrie 2011 şi are experienţă atât pe piaţa de capital din România, cât şi la bursele din Praga şi Viena, lucrând pentru firme importante de brokeraj de pe aceste pieţe.

Cu alegerea noului director al BVB a fost însărcinată firma de „vânătoare de capete“ Leadership Development Solutions, condusă de Radu Furnică, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţă. Referitor la salariul noului director se vehiculează cifra de 400.000 de euro pe 3 ani.

Nu salariul este cel mai important la această funcţie, potrivit fostului director, ci susţinerea administratorilor de a face treabă, de care se pare că el nu prea a avut parte. „Noul director ar trebui să nu aibă de ce se plânge, teoretic, pentru că va avea în spate un contract de performanţă care ar trebui să îi dea mână liberă“, spune Valentin Ionescu. Depinde de ce fel de negocieri vor avea loc.

Esenţial este ca „viitorul director să-şi facă singur  şi să-şi impună propria echipă de management, una puternică şi nouă, cu care va putea să lucreze şi pe să se bazeze pentru a face ce a promis“, spune Valentin Ionescu.

Pentru aplicarea strategiei de dezvoltare, noul şef al bursei va avea nevoie de „şase sau şapte oameni noi în poziţiile-cheie din management. E drept, impunerea lor va depinde de felul în care se va înţelege cu membrii consiliului de administraţie, dar cred că e mai bine să nici nu îşi facă probleme cu diferitele cercuri de interese legate de bursă.

Cel mai bine pentru noul director este să se folosească la maxim de susţinerea contractului ca să-şi impună punctele de vedere“, a mai spus fostul director general al BVB, care recunoaşte că, constrâns de nevoia de scădere a cheltuielilor, nu a schimbat decât pe directorul economic.

„Am greşit acceptând să dau afară oameni de la baza piramidei. Trebuia să încep de sus. de asemenea, foarte important pentru viitorul director general este să aibă un adjunct de încredere, cu care să împartă treburile zilnice, în funcţie de priorităţi“, mărturiseşte fostul şef al Bursei.

Foarte importantă este şi dezvoltarea „departamentului de comunicare şi marketing, cel care transmite mesajele bursei, dar care va sprijini şi activitatea de „vânzări“  a acesteia”, a mai adăugat Valentin Ionescu, vorbind despre înnoirile pe care a fost împiedicat să le aducă.

Valentin Ionescu a fost demis în noiembrie anul trecut, decizia fostului consiliu de administraţie „semânând a răzbunare“, a mărturisit cu discreţie Valentin Ionescu. Cei mai puternici acţionari ai BVB tocmai ceruseră revocarea fostului consiliu de administraţie. Din acesta acţionarii au mai păstrat doar pe fostul preşedinte Stere Farmache şi l-au readus pe un fost vicepreşedinte Dan Paul, care este şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care reuneşte societăţile de brokeraj de pe piaţă, din  care lipsesc însă câteva din cele mai mari şi băncile.

Demisia a fost motivată şi cu presupuse nereguli legate de tranzacţionarea produselor structurate emise de Erste, grup financiar pentru care lucrase înainte de a fi adus la conducerea bursei. Valentin Ionescu a demontat ieri acuzaţiile şi a spus că a contestat amenda dată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, primită împreună cu actualul administrator al BVB, Valerian Ionescu, directorul de tranzacţionare al BCR.

Valentin Ionescu a susţinut, în ianuarie,  candidaturile taberei care trecea drept „reformatoare“ pe piaţă la consiliul de administraţie al BVB, şi din care au făcut parte BCR, Intercapital Invest, UniCredit, CA IB Securities, ING şi alte bănci şi fonduri de investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez Axa SA, o tranzacţie care va crea una dintre cele mai mari companii europene......
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...