Luxemburghezul în vârstă de 71 de ani este singurul decident rămas din prima echipă a Consiliului guvernatorilor BCE, care în 1998 a preluat proiectul monedei unice şi în scurt timp a început să stabilească dobânda de referinţă pentru zona euro.
La acea dată, Yves Mersch tocmai făcuse trecerea de la postul de oficial în Ministerul de Finanţe la cel de primul guvernator al Băncii Centrale din Luxemburg, o instituţie care a fost înfiinţată în tandem cu moneda unică europeană. În 2012, Yves Mersch s-a alăturat boardului executiv al BCE, după o întârziere provocată de solicitările Parlamentului European pentru o mai mare egalitate de gen, pentru ca în 2019 să devină vicepreşedinte al Mecanismului unic de supraveghere.
Cei 22 de ani şi jumătate petrecuţi de Yves Mersch la BCE sunt de departe cea mai lungă carieră a unui oficial al unei bănci centrale din zona euro însă la nivel global lider este Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, care şi-a început mandatul în 1990. De asemenea, Riad Salameh şi Elman Rustamov au condus băncile centrale din Liban şi Azerbaidjan pentru aproape 28 respectiv 26 de ani.
În cazul BCE este posibil ca recordul lui Yves Mersch să nu mai fie depăşit prea curând. Activitatea membrilor boardului executiv este limitată la un mandat de opt ani care nu poate fi reînnoit. Guvernatorii băncilor centrale din zona euro cu cea mai îndelungată carieră sunt preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, care a preluat postul în luna mai 2011, cu două luni înaintea colegului său din Olanda, Klaas Knot, urmat în luna noiembrie a aceluiaşi an de guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco.