Schimbare de lege pregătită pentru prosumatori. Firmele de distribuție ar urma să primească datele din invertoare, iar prosumatorii să primească stimulente pentru a-și da acceptul

24 09. 2024
panouri fotovoltaice prosumator enel x 5547567

“Lucrăm la modificarea legii 123 și vrem să dăm posibilitatea prosumatorilor ca, în parteneriat, împreună cu operatorii de distribuție, să poată să monitorizeze mai bine parametrii din invertoare, desigur cu acceptul și cu forme de stimulare a prosumatorilor”.

Declarația a fost făcută de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la o conferință organizată de publicația Focus Energetic. Am cerut mai multe detalii oficialul de la Energie, ulterior acestei declarații

“Trebuie să vedem exact care este producția din surse regeerabile la nivelul intern al prosumatorului, pentru că acum măsurăm doar la punctul de delimitare din rețea și vrem să știm exact câtă energie regenerabilă producem în România și câtă consumăm până ce surplusul este injectat în rețea, pentru că această energie regenerabilă va intra în cota României.  Iarăși foarte important este ca distribuitorii, în comun agreement cu prosumatorii, să aibă posibilitatea să vadă parametrii tehnici ai rețelei, din invertoare, și în funcție de acest aspect să poată să regleze prin digitalizare, în mod dinamic, în viitor, rețeaua.

Acest lucru înseamnă doar o transmitere a unor informații pe care invertorul le are, care să fie folosite, pentru că ele stau în acest moment nefolosite”, a spus Drăgan.

L-am întrebat pe secretarul de stat, ca prosumator, ce interes aș avea eu în chestiune? “Mă obligați sau mă stimulați?”

“E vorba despre stimulat, așa ne și gândim și așa cred că e cea mai corectă abordare, să fie din partea distribuitorului o stimulare pentru prosumator. Este foarte important (pentru distribuitor – n.red.)pentru că, cu cât va avea acces la cât mai multe date dintr-o zonă de distribuție, va fi în măsură să știe exact variațiile și investițiile pe care trebuie să și le facă în punctul de transformare în viitor, pentru a se putea injecta cât mai multă energie în rețea în anumite momente.

Pentru că, în momentul de față, din câte cunosc eu, dacă există un surplus de tensiune, îi scot pe toți prosumatorii din acel punct de transformare. În cazul în care ar avea, împreună cu prosumatorii din zonă, acces la date, el (distribuitorul – n.red.) ar putea să reducă, pentru ca o parte din energie să nu se piardă.

Vrem ca în viitor acest lucru (deconectarea prosumatorilor – n.red.) se se întâmple cât mai rar, și cât mai multă energie care este disponibilă la un moment dat să fie injectată în rețea. Dar asta doar printr-un transfer dinamic al datelor poate fi realizat” e explicat Drăgan.

“Va fi și în beneficiul prosumatorului, în sensul în care perioadele de întrerupere a injecției în rețea, cauzate de aspecte tehnice vor fi reduse semificativ. Distribuția rămâne să se gândească la ce incentive-uri trebuie să acorde, dar ar trebui să facă asta. Va fi în beneficiul ambelor părți”, a spus Drăgan întrebat fiind cum ar putea fi prosumatorii incurajați să permită transferul de date către rețea

Capacitatea instalată la nivelul prosumatorilor este acum de circa 1,7 GW și este în continuă creștere.