Enel pune mai puţini bani în regenerabile şi mai mulţi în reţele. Miza: recuperarea rapidă a banilor investiţi

Grupul energetic Enel, care are activităţi şi în România, a anunţat o schimbare a politicii sale investiţionale la nivel global în anii ce vin: investiţiile în generarea de energie din surse regenerabile vor scădea, iar cele în reţelele electrice vor creşte, însă fără a afecta dezvoltarea regenerabilelor. Cum explică CEO-ul companiei noua schemă de finanţare.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 11:10
Enel pune mai puţini bani în regenerabile şi mai mulţi în reţele. Miza: recuperarea rapidă a banilor investiţi

Investiţiile noi pe care le va face grupul energetic Enel, la nivel global, vor fi de circa 12,4 miliarde de euro în perioada 2017-2019, potrivit noii strategii prezentate de oficialii companiei, în uşoară scădere, de la 12,7 miliarde de euro, asumate prin vechiul program. Mai interesant este că, deşi sectorul regenerabilelor rămâne de interes pentru grupul italian şi capacitatea instalată va continua să crească, totuşi, cheltuielile de capital alocate acestui segment vor scădea faţă de programul iniţial. Asta pentru că grupul va aplica un model build-sell-operate, prin care va recupera mai rapid investiţiile, prin vânzarea parţială sau totală a proiectelor pe care le va construi, rămânând operatorul respectivului proiect energetic

În anii 2017-2019, cheltuielile de capital din sectorul regenerabilelor vor scădea cu 29%, de la 7,3 miliarde, aşa cum era anunţat în programul iniţial, la doar 5,2 miliarde de euro. În schimb, investiţiile în reţelele de distribuţie a energiei vor creşte cu 26%, de la 4,6 miliarde de euro, cât era anunţat în strategia iniţială, la 5,8 miliarde de euro, potrivit noilor planuri.

Enel a prevăzut şi o creştere a cheltuielilor de capital alocate producţiei de energie termoelectrică, de la 500 de milioane de euro la 800 de milioane de euro, şi a revizut în creştere şi sumele alocate segmentului de retail, adică pentru produse şi servicii pentru consumatorii finali, de la 300 la 600 de milioane de euro.

Cum explică oficialii companiei italiene această rebalansare a investiţiilor

„Faptul că am reașezat ponderea investițiilor între regenerabile și distribuție are la bază două considerente. În cazul regenerabilelor, avem în vedere o nouă etapă de creștere, pe care o putem atinge cu succes fără cheltuieli de investiții foarte mari, sau putem spune recuperând foarte rapid cheltuielile de investiții. În cazul rețelelor, nu putem face acest lucru”, a declarat Francesco Starace, CEO al grupului italian.

„În plus, al doilea considerent la care m-am referit are în vedere un program de investiții foarte ample pentru a digitaliza rețelele mai devreme decât am planificat inițial. Astfel se explică această reașezare a ponderii investițiilor; nu avem un interes mai scăzut pentru energiile regenerabile, ci dimpotrivă, acestea ne ajută să creștem mai rapid, și planul de majorare a capacităților de generare este accelerat, doar că necesită investiții mai reduse” a mai spus Starace.

“Noi credem că energiile regenerabile sunt și vor rămâne coloana vertebrală a oricărei companii moderne de utilități. Centralele termice de producție vor putea face tranziția în anii următori, dacă devin mai eficiente, mai puțin poluante și sunt administrate foarte bine. De acea am introdus un proces de digitalizare a centralelor existente, introducând senzori și tehnologii noi în centrale construite în urmă cu 20-30 de ani, pentru a le oferi posibilitatea să funcționeze eficient. Și avem în continuare un mare interes pentru regenerabile”, a conchis CEO-ul Enel.

Grupul italian Enel are activităţi de distribuţie şi furnizare de energie electrică în opt ţări din Europa şi America Latină (Italia, Spania, România, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia şi Peru) şi deserveşte circa 62 de milioane de clienţi finali, cărora le va distribui, în acest an 425 TWh de energie electrică (ce ce înseamnă de peste şase ori consumul anual al României).

Enel operează unităţi de producţie de electricitate din surse regenerabile cu o putere instalată totală de circa 36.000 MW (de pete trei mai mult decât toată puterea instalată a României) în Europa, Africa şi cele două Americi.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...