Schimbare importantă pentru Bursa de la București. Horga, ASF: Senatul a aprobat proiectul pentru modificarea Legii 24 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă
Proiectul care modifică legea 24 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață a fost aprobat de Senat cu unanimitate de voturi. Obiectivele avute în vedere prin această modificare a cadrului de reglementare vizează oferirea de protecţie şi de încredere investitorilor şi facilitarea accesului la capital pentru companii, ceea ce înseamnă implicit şi un impuls pentru dezvoltarea economică a României, conform autorilor proiectului conceput la nivelul ASF.
Iată ce spune vicepreședintele Autoritătății, Gabriela Horga, despre aceste schimbări:
- Aprobarea proiectului de lege va duce la consolidarea pieţei de capital din România, creşterea gradului de protecţie pentru investitori, facilitarea accesului la capital pentru companii, cu efecte benefice pentru dezvoltarea economiei.
- În elaborarea proiectului de lege, ne-am propus să păstrăm un nivel calitativ ridicat, asigurând în acelaşi timp o elaborare rapidă. Am avut numeroase consultări cu formele asociative, a avut loc o dezbatere publică la Ministerul de Finanţe. Am preluat mare parte din propunerile primite, îmbunătăţind proiectul de lege. De asemenea, am ţinut cont de cele mai noi reglementări din Uniunea Europeană şi de aspectele identificate în activitatea de supraveghere în domeniul emitenţilor.
- Am propus simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, contribuind astfel la dinamizarea pieţei financiare.
- Proiectul prevede publicarea cu celeritate în Monitorul Oficial a hotărârilor relevante ale adunărilor generale ale acţionarilor. Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului, respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial.
- În cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă a fost redus de la 30 de zile la 14 zile calendaristice. Deciziile vor putea să fie luate mai rapid şi va creşte eficienţa în atragerea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea companiilor.
- Am introdus reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătoreşti care dispune anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.
- altă dispoziţie vizează menţinerea obligaţiei de întocmire şi publicare a raportului trimestrial, asigurând astfel transparenţa şi informarea corectă a investitorilor despre evoluţia financiară a companiilor listate.
- Am transpus în legislaţia romînească două directive europene:
« Directiva (UE) 2022/2464 asigură cadrul de reglementare pe baza căruia societăţile de la care investitorii sau alte părţi interesate au nevoie de informaţii nefinanciare raportează aceste informaţii. Acestea trebuie să fie relevante, comparabile, sigure şi uşor de accesat şi utilizat.
« Directiva (UE) 2022/2381 urmăreşte să asigure aplicarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. În România, 78% din posturile din consiliile de administraţie sunt ocupate de bărbaţi.