Cum la începutul acestei luni vin facturile cu consumul din luna trecută, majorarea va fi acum vizibilă în factură.
Atunci când s-a adoptat majorarea de tarif, ANRE a anunțat o majorare medie, la nivel național, cu 19%.
“Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%”, a spus ANRE.
„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, arăta atunci ANRE.
Amintim că prețurile finale sunt plafonate la clienții casnici, la 0,31 lei/kWh, dar pe fondul scăderii prețului reglementat de achiziție al gazelor de la producători, marea parte a clienților casnici plătesc acum un preț semnificativ sub cel plafonat.
În orice caz, majorarea tarifelor de distribuție, care înseamnă un plus de 1 ban/kWh (de la 49 la 61 de lei/MWh), nu va putea duce prețul final facturat la peste 0,31 lei/kWh.
“Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuitățiilor” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor. Români nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci cand politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”, mai arată cei de la Asociația Energia Inteligentă, cu referire la socializarea în tarifele plătite de toți clienții a racordărilor gratuite și obligatorii pentru operatori care au existat până acum în lege.
Asociația Energia Inteligentă atrăgea atenția cu 3 ani în urmă că ”racordarea gratuită” nu este pentru ”bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru ”băieții deștepți” care au construit ”haotic” în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare și execuția rețelelor de gaze din Programul Anghel Saligny.”