Schimbarea la faţă a litoralului românesc se face cu investiţii de peste 200 de milioane de euro, bani europeni

Până la sfârşitul anului 2014 vom vedea investiţii de peste 200 de milioane de euro pe litoral, dacă proiectele finanţate din bani europeni, aflate în implementare, se vor concretiza.
Cristina Şomănescu - joi, 28 mart. 2013, 22:01
Schimbarea la faţă a litoralului românesc se face cu investiţii de peste 200 de milioane de euro, bani europeni

Dintre proiectele finanţate din bani europeni care vizează litoralul românesc şi care sunt în implementare, primul care va fi gata se referă la construirea unor pasarele pietonale în staţiunea Mamaia. În ianuarie 2014 ar trebui să vedem rezultatele acestei investiţii.

Toate celelalte proiecte de reabilitare a litoralului cu bani europeni vor fi gata până cel târziu la finele anului 2014. Dintre acestea, menţionăm reamenajarea şi restaurarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării – Cazino – Port Tomis, dar şi reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al Constanţei.

Modernizarea promenadelor staţiunii Mamaia cu 50 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro).

În cadrul acestui proiect, Primăria municipiului Constanţa va reabilita şi reamenaja aleea pietonală principală din Satul de Vacanţă, piaţeta Perla, promenada Malibu – Perla – Cazino Mamaia, piaţeta şi promenada Cazino Mamaia şi promenada Cazino Club Castel.

Proiectul este estimat la 50 de milioane de lei şi e finanţat prin fonduri structurale (finanţat prin POR –Axa 1.1).
Contractul vizează lucrări de reabilitare a aleii pietonale principale din Satul Vacanţă, reabilitarea şi reamenajarea piaţetei Perla, reabilitarea şi reamenajarea promenadei Malibu – Perla – Cazino Mamaia, reabilitarea şi modernizarea piaţetei şi promenada Cazino Mamaia, reabilitarea şi reamenajarea promenadei Cazino Club Castel – până în vecinătatea hotelului Vega, precum şi lucrări de reţele şi instalaţii electrice şi lucrări de instalaţii de apă şi canalizare şi de conducte de evacuare. Citiţi mai multe despre acest proiect în ECONOMICA.NET.
Proiectul va fi gata până la 1 ianuarie 2015.

Reabilitarea zonelor de coastă cu 170 de milioane de euro

Proiectul se numeşte „Protejarea și reabilitarea părţii sudice a litoralului Mării Negre din zona metropolitană Constanța și zona Eforie Nord” şi constă în investiții în infrastructura de protecție a țărmului.
Comisia Europeană a aprobat recent alocarea sumei de 145 de milioane de euro, prin Fondul de coeziune, pentru finanţarea acestui proiect. Investiţia totală în proiectul de reabilitare a părţii sudice a litoralului se ridică la 170 milioane de euro.
Proiectul se va concentra pe cinci dintre zonele de coastă expuse procesului de eroziune accelerată, care măsoară în total 7,3 km şi urmăreşte stoparea procesului de eroziune prin construirea unor protecții noi și realimentarea plajelor cu nisip.
Proiectul va asigura extinderea plajei cu 33 hectare până în 2015.

Construirea unor pasarele pietonale în staţiunea Mamaia cu peste 10 milioane de lei (circa 2,27 milioane de euro).

Proiectul vizează construirea a trei pasarele pietonale peste Bulevardul Mamaia. Vorbim despre pasarela „Iaht” (zona Sat Vacanţă), pasarela „Năvod şi Pescăruşi” (în zona Cazino Mamaia), pasarela „Val retro” (în zona Hotel Rex).
Contractul depăşeşte 10,59 de milioane de lei, din care peste 8,3 milioane de lei sunt bani nerambursabili, şi e finanţat prin POR – Axa 1.1.
Lucrările din acest proiect vor fi gata în ianuarie 2014.

Reamenajarea şi restaurarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja Mării – Cazino – port Tomis cu peste 16 milioane de lei (3,63 milioane de euro).

Proiectul depăşeşte 16,74 de milioane de lei, din care peste 13 milioane de lei sunt bani nerambursabili. Proiectul e finanţat prin POR – Axa 1.1.

Municipalitatea îşi propune prin acest proiect reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorică a municipiului Constanţa prin execuţia următoarelor lucrări: reparaţii şi refacerea zidurilor de sprijin, parapetului metalic, balustradei, amenajare alee promenada faleză, paviment, modernizare alei pietonale în parc şi amenajare spaţii verzi şi mobilier urban: chioşcuri, foişoare, bănci, fântani şi cismele, stâlpi de iluminat.
Acest proiect va fi finalizat în noiembrie 2014.

Reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al oraşului Constanţa cu peste 47 de milioane de lei (10,68 milioane de euro).

Contractul care vizează execuţia acestor lucrări valorează peste 47 de milioane de lei, din care peste 37 de milioane de lei sunt bani nerambursabili. Proiectul e finanţat tot prin POR – Axa 1.1.

Municipalitatea îşi propune prin acest proiect reabilitarea a 21 de străzi din zona peninsulară a oraşului Constanţa, crearea/reabilitarea sistemului de canalizare pluvială aferent străzilor care vor fi reabilitate, mobilarea zonei în stilul arhitectonic Art Nouveau cu stâlpi de iluminat, indicatoare rutiere, coşuri de gunoi, scrumiere.
Proiectul va fi finalizat în decembrie 2014.

Restaurarea şi reamenajarea pieţei Ovidiu din Constanţa cu peste 14 milioane de lei (3,18 milioane euro).

Municipalitatea îşi propune prin acest proiect reabilitarea pieţei Ovidiu, a străzilor Vasile Canarache, Marcus Aurelius şi aleea Vasile Canarache, a scărilor de acces din strada Marc Aureliu către portul Tomis şi din strada Vasile Canarache către strada Termele Romane. Proiectul mai vizează reabilitarea canalizării pluviale, a instalaţiilor electrice, a băncilor, a stâlpilor de iluminat, a coşurilor de gunoi, a scrumierelor, a spaţiilor verzi.

Proiectul depăşeşte 14,86 milioane de lei, din care 11,68 milioane de lei sunt bani nerambursabili (finanţat prin POR – Axa 1.1.).
Restaurarea zonei istorice a oraşului Constanţa va fi finalizată în decembrie 2014.

Informaţiile prezentate mai sus ne-au fost confirmate de Ani Merla, director la Direcţia Programe şi Dezvoltare a Primăriei Constanţa.

Ce ar mai vrea să facă Primăria Constanţa cu bani europeni: parcări în Mamaia şi reţea de staţii de biciclete în Constanţa şi Balcic.

Parcări în Mamaia şi o reţea de staţii de biciclete în Constanţa şi Balcic sunt câteva dintre proiectele pe care Primăria Constanţa ar mai vrea să le vadă concretizate. Ele sunt acum în evaluare. Rămâne de văzut dacă vor primi undă verde şi se vor şi se vor implementa.

Construirea unei parcări multietajate în staţiunea Mamaia, în zona Cazino-Albatros cu peste 23 de milioane de lei (5,22 miloane de euro).
Municipalitatea îşi propune prin acest proiect să dezvolte infrastructura urbană prin  construirea unei parări multietajate P+7E+T în staţiunea Mamaia, în zona Cazino-Albatros. Parcarea va avea o capacitate de 394 locuri şi va facilita accesul în staţiunea Mamaia.
Proiectul are un buget estimat la peste 23 de milioane de lei.

Crearea unei reţele de staţii de biciclete în Constanţa şi Balcic cu 1,49 milioane de euro (e vorba despre bugetul estimat pentru realizarea acestui proiect).
Din 2009, proiectul este în evaluare.

Amenajare integrată a zonei de acces – portul turistic Tomis şi plaja Modern cu peste 42 de milioane de lei.
Proiectul are un buget estimat la peste 42 de milioane de lei (9,54 milioane de euro).
Punctual, prin acest proiect municipalitatea îşi propune să:
– reabiliteze şi să construiască un acces rutier şi pietonal la portul turistic Tomis şi la plaja Modern din Constanţa;
– să realizeze trei parcari, cu un număr total de 326 locuri;
– să monteze un funicular la intersecţia bulevardul Ferdinand – strada Mircea cel Bătrân ca să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi;
– să realizeze un sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale.

Până la publicarea materialului, Primăria Constanţa nu ne-a răspuns în ce stadiu se află acum proiectele aflate în evaluare.

Te-ar mai putea interesa și
Hanoi, capitala Vietnamului, a devenit cel mai poluat oraș din lume
Hanoi, capitala Vietnamului, a devenit cel mai poluat oraș din lume
Capitala Vietnamului, Hanoi, a fost acoperită de smog gros în ultimele săptămâni, plasându-o în fruntea listei celor mai poluate orașe din lume, deoarece guvernul a spus că va face eforturi......
Record pentru turismul din Bulgaria. Câţi străini i-au vizitat pe vecinii de la Sud de Dunăre, în 2024
Record pentru turismul din Bulgaria. Câţi străini i-au vizitat pe vecinii de la Sud de Dunăre, în 2024
Sectorul turismului din Bulgaria a înregistrat un an record în 2024, fiind estimat un nivel de aproximativ 13 milioane ...
Declarațiile despre Europa ale lui Elon Musk au stârnit furie în rândul politicienilor europeni
Declarațiile despre Europa ale lui Elon Musk au stârnit furie în rândul politicienilor europeni
Declarațiile politice ferme ale miliardarului american cu privire la situația politică, economică și socială din Europa ...
Motorul Horse de 1.8 litri, de pe Bigster, va intra din 2026 în dotarea multor modele Dacia și Renault
Motorul Horse de 1.8 litri, de pe Bigster, va intra din 2026 în dotarea multor modele Dacia și Renault
Anunțat încă din vara lui 2023, noul motor de 1.8 litri care intră în dotarea Dacia Bigster va fi inclus din 2026 în ...