Primele grupuri de lucru pe proiectul legii RCA au venit deja cu propuneri concrete care schimbă destul de mult vechea lege trimisă luna trecută în Parlament. Astfel, surse din piață susțin că asigurătorii au propus, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi acceptat de principiu, eliminarea contractului de asigurare pe un an de zile care permitea plata poliței RCA și pentru o lună și revenirea la vechiul sistem: poliță RCA pe 6 luni sau 12 luni.
Alte propuneri se leagă de introducerea în proiectul de lege a unor prevederi foarte clare vizavi de vătămările corporale și limitele de despăgubiri solicitate și stabilite de instanțele de judecată. Prevederile vizavi de regimul vătămărilor corporale au la bază studiul realizat anul trecut de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR) împreună cu Institutul de Medicină Legală (IML), pe baza unor studii utilizate și în alte state europene.
Respectivul studiu propune introducerea unui sistem de punctaj pentru fiecare tip de leziune și suferință pricinuită de un accident auto, în vederea asigurării unui anumit grad de predictibilitate la acordarea de către instanțele de judecată a despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces.
De asemenea, s-a convenit renunțarea la Biroul Național al Asigurătorilor din România din cauza legislației europene vizavi de regimul Carte Verde. Mai exact, dacă apare o nouă entitate care să administreze polițele Carte Verde care ne permit să circulăm cu mașina în alte țări, Comitetul internațional al birourilor de Carte Verde trebuie notificat cu șase luni înainte. Din acest motiv, s-a convenit ca BAAR (actualul Birou Carte Verde din România) să fuzioneze prin absorbție cu Fondul Victimelor Străzii și să se ocupe și de baza de date CEDAM.
De asemenea, au fost agreate de principiu, sistemul de compensare direct, dar cu multiple precizări, precum și cel al răscumpărării (pentru pagubele ușoare să poată plăti asiguratul paguba ca să nu fie depunctat în sistemul bonus malus.
Teoretic, astăzi, ASF ar trebui să primească proiectul de lege cu propunerile de modificare și expunerea de motive privind aceste propuneri din partea UNSAR, după ce s-au discutat și propunerile asociațiilor transportatorilor.