Seturile de fişe pentru bujii nu mai reprezintă principalul produs de export al României, după o dominaţie de aproape un deceniu. În 2012, potrivit datelor INS, primul loc în top este ocupat de părţile şi accesoriile de tractoare, autovehicule speciale şi autobasculante, cu o valoare de 2,8 miliarde de euro. Pe locul doi găsim autovehiculele, exportate de 2,54 de miliarde de euro, iar pe locul trei este categoria de produse fire, cabluri şi alţi conductori electrici cu 2,49 miliarde de euro. Aici sunt incluse şi seturile de fişe pentru bujii.
Locul patru în topul exporturilor este ocupat de benzine şi motorine – 1,94 miliarde de euro iar locul cinci de anvelope cu circa 1 miliard de euro. În top 10 exporturi mai găsim produse precum medicamente, pompe de aer şi vid sau încălţăminte din piele naturală.
Anul trecut România a înregistrat exporturi totale de 45 de miliarde de euro în timp ce importurile au fost de circa 54 miliarde de euro ceea ce înseamnă un deficit comercial de 9 miliarde de euro. Cifrele privind schimburile comerciale totale sunt practic neschimbate faţă de 2011: acelaşi volum total la export şi acelaşi la import.
Cel mai importat produs în 2012 a fost ţiţeiul cu o valoare de 3,24 miliarde de euro. Achizţiile se pot pune pe seama companiilor Lukoil şi Rompetrol care aduc petrol din ţările-mamă spre rafinare în România. Locul doi în top importuri este ocupat de medicamente cu 2 miliarde de euro iar pe al treilea loc găsim părţile şi accesoriile de tractoare, autovehicule speciale şi autobasculante cu o valoare de 1,75 miliarde de euro. Motorinele şi benzinele ocupă locul patru cu 1,56 miliarde de euro iar gazul natural locul cinci cu 1,15 miliarde de euro. În top 10 importuri mai găsim telefoanele mobile, autovehiculele pentru transport persoane sau conductorii electrici.
La o scurtă privire asupra stucturii comerţului cu bunuri al României se poate vedea că la export predomină produsele finite, cu valoarea adăugată mare , în timp ce la import, mai ales materii prime.
Îm general, aceasta este trăsătura determinantă a comerţului statelor dezvoltate. Pentru România, rămâne, însă, problema deficitului comercial de aproape 10 miliarde de euro pe care l-a avut în ultimii doi ani.
Cei mai mari parteneri la export ai României sunt Germania, Italia, Franţa, Turcia şi Ungaria. La import, partenerii sunt Germania, Italia, Ungaria, Franţa şi Rusia.