Schimbări importante pentru șoferi și nu numai! Apar mai multe variante pentru RCA. Firme noi de asigurare vor să umple golul lăsat de falimentul City Insurance pe auto și garanții

02 04. 2022
asigurare1_36860000_48908200_94679400_31001800

Sirius International, parte a unui grup înregistrat în Suedia și controlat de un reasigurător cu sediul în Bermuda este ultimul nume care își anunță intenția de a debuta pe piața asigurărilor din România, în baza așa numitului  „pașaport european”, care conferă dreptul oricărui jucător înregistrat într-o țară a Uniunii Europene să activeze în orice altă țară UE în baza unei simple notificări ori prin înființarea unei sucursale, după caz.  Deocamdată construcția din jurul Sirius este la început, brokerul internațional care încearcă să aducă aici compania fiin la faza în care gândește programul de reasigurare din spate. În orice caz, noul business va trebui să se facă printr-o companie înregistrată în Europa, iar potrivit raportului anual pe 2020(pag 5) , au de unde alege, în condițiile în care Sirius controlează mai multe entități din diverse țări UE. 

Primele informații scăpate în piață arată că principala țintă a companiei va fi zona de asigurări de garanții, lăsată aproape liberă după falimentul City Insurance. Economica a arătat în mai multe rânduri că City Insurance ajunsese să controleze o parte atât de importantă a pieței asigurărilor de garanții de bună execuție, practicând prețuri nesustenabil de mici și evaluări sumare a solvabilității solicitantului, încât prăbușirea ei lasă fără opțiuni zeci de mii de antreprenori care lucrează cu instituții sau companii ale Statului și care trebuie să își garanteze lucrările.

AICI mai multe despre expunerea imensă pe care City Insurance le avea pe cel mai mare beneficiar al garanțiilor emise, CNAIR

Spre deosebire de alte entități care dau târcoale acestei pieței,  International arată ca o companie solidă și cu portofoliu, potrivit propriilor raportări. Este inclusiv liderul unui sindicat care operează pe cea mai cunoscută bursă de asigurări a lumii, Lloyds. În 2020, grupul a marcat o creștere fulminantă a primelor brute subscrise, de la aproximativ 3,6 miliarde de euro la peste 6,6 miliarde. Activitatea de bază sunt reasigurările.

 

Cel puțin doi asigurători RCA, în etape avansate pentru intrarea pe piața din România, prin parteneriate cu brokeri locali. O companie francezo-americană intrată recent cu sucursală directă  a ajuns deja la cote de peste 10% din vânzări, plasându-se deja în top 3-4 RCA

 

Cum a mai scris Economica, și alte companii de afară vor să intre pe piața din România, în baza drepturilor europene. Sistemul folosit va fi așa numit MGA(managing general agent). Acesta  este un sistem reglementat la nivel UE, prin Directivă, acum doar 3-4 ani și va fi folosit în premieră pentru România. Practic, cel care va concepe produsul și îl va vinde nu este firma de asigurări ci un intermediar, adică un broker sau un consultant autorizat pentru astfel de activități. Chiar și subscrierea, ca și plata daunelor și constituirea rezervelor devin inclusiv un atribut al brokerului, aceste sarcini fiind împărțite între asigurătorul din spate și broker.

AICI mai multe despre sistemul MGA

Firmele care intenționează să intre în România pe acest sistem și o vor face probabil până în toamnă cel târziu sunt Hellas Direct, din Grecia și Wefox, din Germania cu sediu întegistrat în Liechenstein. Wefox este o firmă încă foarte mică, cu rezerve de sub 20 de milioane de euro, care funcționează exclusiv online, pe sistem insurtech. Și Hellas Direct operează exclusiv online, în Grecia, unde este deja un nume important pe piața asigurărilor auto, în principal RCA. Firma are printre acționari inclusiv BERD. Din informațiile noastre, ei au recrutat deja în România un fost bancher cu ștate vechi la First Bank și Raiffeisen.

AICI mai multe detalii despre Wefox și Hellas, intențiile lor și partenerii din România, dar și despre riscurile care vin din intrarea unor astfel de companii, care nu sunt supravegheate din România

Pe un sistem diferit a intrat în România și o firma franceză Axeria Iard, care este defapt noua companie a Watford, asigurător controlat de un gigant american din reasigurări care a mai activat în România. Axeria a urcat mai repede decât așteptările și a ajuns deja să adune în jur de 10% din vânzările de RCA ale brokerilor, fiind aproape de top 3 în acest domeniu. Compania este prezentă în România cu o sucursală directă înregistrată în București, în  baza sistemului Freedom of Establishment(FOE).

AICI toate detaliile despre Axeria Iard și categoria de șoferi care poate profita de intrarea francezilor