Schimbări în retailul alimentar din România. Trei nume sunt pe lista lanţurilor ce şi-ar putea vinde magazinele
Piaţa românească de retail a intrat în era consolidărilor, iar numărul jucătorilor din piaţă va scădea, arată un raport furnizat ECONOMICA.NET de către PMR, o companie de cercetare şi analiză de piaţă anglo-americană cu expertiză pe 25 de pieţe din Europa Centrală şi de de Est. Pe lista lanţurilor care ar putea decide să iasă din România în urma unor preluări se numără Billa, Real şi Cora. „Numărul jucătorilor importanţi este de aşteptat să scadă până la finele decadei (perioada 2015-2020). Tranzacţia prin care grupul Auchan a preluat 20 de magazine Real de la Metro Group, pentru un sfert de miliard de euro nu va fi ultima de acest gen, având în vedere relatările potrivit cărora achiziţia supermarketurilor Billa (deţinut acum de grupul german Rewe) de către retailerul francez Carrefour este pe cale să se încheie. Există, de asemenea, zvonuri, potrivit cărora că cele patru magazine Real rămase în portofoliu Metro Group (după tranzacţia cu Auchan n.red) şi 11 hipermarketuri Cora sunt potenţiale targeturi pentru cei care doresc să se extindă prin achiziţii”, se arată în raportul PMR.
În momentul de faţă, piaţa de retail alimentar din România este împărţită între opt mari jucători, iar competiţia dintre ei a devenit extrem acerbă.
Citeşte şi Este începutul sfârşitului pieţei de retail aşa cum o ştim astăzi. Cum vor fi magazinele viitorului
În acest context, PMR susţine că bătălia se va muta treptat şi în mediul rural unde au început deja să apară magazine moderne ale marilor lanţuri, dar şi în mediul online a cărui importanţă în piaţă este momentan destul de mică, dar în creştere.
Până acum, în zonele rurale, în special în comunităţi din preajma unor mari oraşe ale României (comuna Floreşti din Cluj, spre exemplu) au deschis Profi, care a gândit şi un concept special pentru această piaţă-Loco, Carrefour cu al său format Contact sau Metro cu LaDoi Paşi. „Ascensiunera în zonele rurale este de aşteptat că va slăbi puterea comercianţilor locali independenţi. Comercianţii moderni vor câştiga astfel cotă de piaţă în următorii ani. De asemenea, ne aşteptăm ca hipermarketurile să piardă din popularitate, în timp ce discounterii,magazinele de proximitate şi online-ul se vor extinde agresiv”, se mai arată în raportul PMR.
Deschizător de drumuri în ceea ce priveşte comerţul online a fost Metro, urmat de Carrefour, Cora-care operează un drive în Bucureşti şi Mega Image care operează un supermarket virtual pe platforma eMAG, cel mai mare retailer online din România. „Potrivit studiilor de piaţă, trei sferturi dintre cumpărătorii online iau în considerare posibilitatea de a cumpăra online şi alimente, astfel că piaţa are un potenţial uriaş”, mai spun analiştii PMR.