Retailerul DIY francez Leroy Merlin culege deja o parte dintre roadele achiziţiei din 2014 prin care a preluat toate cele 15 magazine de bricolaj BauMax de la compania austriacă cu acelaşi nume. Şi-a depăşit deja targetul iniţial, de a creşte de trei ori cifra de afaceri a Baumax din 2013 (anul în care magazinele BauMax au fost complet operaţionale) devansând astfel al doilea cel mai mare jucător din piaţă, compania românească Arabesque, deţinută de familia Rapotan. Mai mult, managerul companiei spune că nu este departe de liderul pieţei, Dedeman.
Potrivit datelor financiare ale Baumax, în 2013, compania a raportat o cifră de afaceri netă în valoare de 517.392.283 lei (aproximativ 115 milioane de euro), ceea ce înseamnă că Leroy Merlin a ajuns la aproximativ 345 de milioane de euro. În 2015, Arabesque a raportat afaceri de 1,5 miliarde de lei, adică aproximativ 344,1 milioane de euro.
„În 2015 am dublat cifra de afaceri a BauMax din 2013, iar anul acesta, până la această dată, am triplat suma. Cred că suntem pe poziţia a doua şi cred că nu suntem aşa departe de lider (Dedeman n. red.). Aceasta pentru că, dacă te uiţi la business-ul lui, doar 45-50% din afacerile sale sunt generate de produsele DIY, adică produse comparabile cu cele oferite de noi. Suntem mai mult decât un challenger (pretendent la poziţia de lider n. red.) şi nu ascundem că avem ambiţii puternice pe această piaţă. Este normal pentru că am investit bani şi ne-am pus toată energia pentru a ne dezvolta şi ne aşteptăm să creştem în continuare”, a declarat Frederic Lamy, CEO Leroy Merlin România. Numai în rebrandingul magazinelor BauMax compania a investit în jur de 20-24 de milioane de euro, câte 1-2 milioane pentru fiecare magazin în parte.
Un milion de clienţi pe lună
Totodată, compania a ajuns la o cotă de 15-20% din piaţa de bricolaj modern din România, estimată de managerul companiei la un total de 2-3 miliarde de euro în 2016 şi a propulsat deja unele dintre fostele magazinele Baumax în topul celor mai bune magazine Leroy Merlin. Este vorba, spre exemplu, de fosta unitate BauMax din centrul comercial Sun Plaza din Capitală, devenit al treilea cel mai bun magazin din punct de vedere al vânzărilor din reţeaua Leroy Merlin, după Leroy Merlin Colosseum din zona Chitila – primul magazin din ţară – şi Leroy Merlin şoseaua Alexandriei, deschis în 2015. Lanţul Leroy Merlin are 1 milion de clienţi pe lună. „Probabil că în 2018 vom ajunge la o cifră de afaceri de jumătate de miliard de euro”, a estimat Frederic Lamy răspunzând unei întrebări. Acesta mizează, de asemenea, pe faptul că în 2017 vor avea şi primele profituri nete pe fondul expansiunii, dar şi a creşterii pieţei cu 5-10% în 2017.
Cel mai mare retailer de bricolaj din România este Dedeman, compania fraţilor Pavăl, care a raportat în 2015 afaceri de aproximativ 4,3 miliarde de lei (969 de milioane de euro).
Cu piciorul pe acceleraţie. Vor şase magazine în Bucureşti
Compania anunţă, de asemenea, că va continua investiţiile în noi magazine şi vede un potenţial de 20 de unităţi la nivel naţional în câţiva ani, în condiţiile în care operează deja 15 magazine. Pentru 2017, retailerul francez are deja în plan două deschideri – una în Oradea, în zona de sud, unde va inaugura în iunie-iulie o unitate de 11.000 de metri pătraţi şi o alta în Bucureşti. Lamy nu a dezvăluit însă şi adresa noului Leroy Merlin din Capitală, afirmând că zona de est nu este încă acoperită de ei. „În Bucureşti avem deja trei magazine şi sperăm să le dublăm numărul. Sperăm că în trei ani acest proiect al nostru va fi gata”, a mai spus Lamy, care s-a declarat interesat şi de alte oraşe ale ţării precum Baia Mare sau Galaţi.
De asemenea, compania tocmai a semnat un contract de achiziţii prin care preia spaţiul în care funcţiona cu chirie prima unitate Leroy Merlin din România, în centrul comercial Colosseum. Centrul comercial Colosseum din Bucureşti a fost dezvoltat de compania Nova Imobiliare, deţinută de omul de afaceri Panico Panayi, rezident în Marea Britanie, dar cu origini elene. „Acesta este un pas foarte important pentru noi. Este practic o recunoaştere a muncii echipei mele şi un semn că avem încredere în această piaţă. Vom continua investiţiile în România şi sunt convins că Leroy Merlin va avea un rol important în România atât din punct de vedere economic cât şi social”, a mai spus CEO-ul francez care a anunţat că va angaja 200 de persoane anul viitor.
Nu în ultimul rând, începând de anul viitor, retailerul se va concentra şi pe e-commerce, dezvoltând, în primă instanţă un concept omnichanell.
În prezent, în România, funcționează 15 magazine LEROY MERLIN. Fondat în 1923, LEROY MERLIN are peste 370 de magazine în 12 țări și este liderul actual al pieței de bricolaj din Franţa și al treilea retailer la nivel mondial. LEROY MERLIN România face parte din Grupul Adeo.