Schimbări majore la Domo. Business-ul tradiţional a fost separat de cel online

Managementul Domo, numărul trei pe piaţa de retail, a decis scindarea activităţii tradiţionale de cea online. Magazinul virtual a fost transferat  pe o altă firmă condusă de fondatorul companiei, Lorand Szarvadi.  
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 22:01
Schimbări majore la Domo. Business-ul tradiţional a fost separat de cel online

Schimbări majore în business-ul Domo, numărul trei pe piaţa de retail electro IT. După ce anul trecut Technomarket Domo NV a ieşit din business prin vânzarea de acţiuni către un nou înfiinţat vehicul  de investiţii-Domtech (care cotrolează acum 99,99% din acţiuni), managementul companiei a decis să separe activitatea tradiţională de cea online, prin infiinţarea Digi Store. Creată la începutul acestui an, noua entitate  este deţinută de Domo Retail, care controlează pachetul majoritar şi de Lorand Szarvadi, fondatorul business-ului Domo. „Dacă te uiţi în ultimii ani o turnură către online este evidentă, iar noi ne-am aliniat la acest trend. Am separat firma de online. Acum avem Digi Store, o entitate separată care operează business-ul online. Este o decizie strategică şi are logica ei tocmai pentru alinierea la dinamica diferitelor canale. Retailul online este cu  totul altceva decât retailul tradiţional. Profilul de angajaţi pe online este diferit, abordarea de marketing este oarecum diferită. Dar evident că cele două canale se întâlnesc undeva,  mai ales cât timp sunt sub aceaşi umbrelă a brandului Domo. Dar tactic vorbind sunt foarte multe acţiuni diferite”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoş Dinu, fostul conducător al A&D Pharma care a preluat recent funcţia de CEO al Domo. Potrivit acestuia, managerul nou înfiinţatei entităţi este chiar Lorand Szarvadi.

Ce legătură mai are Domo cu domo.ro?

Pentru noua entitate managerii au gândit o strategie de business diferită de cea pentru Domo Retail, adaptată specificului pieţei de online,  iar firma va avea dinamica ei, după cum spune CEO-ul Domo. Compania are în momentul de faţă 50 de angajaţi, parte preluaţi de la Domo Retail care a terminat anul cu puţin peste 1.000 de salariaţi. Totuşi, ambele companii operează sub aceeaşi umbrelă-Domo, iar portofoliile de furnizori sunt gestionate şi în continuare de Domo Retail. „Domo este o umbrelă-de câte ori comunici Domo, comunici atât domo.ro cât şi Domo Retail. Există un beneficiu pe care consumatorul îl are şi într-o parte şi în alta, şi care sunt interschimbabile. Există clienţi care comandă online şi preferă să îşi ridice produsele din magazin, deci există o conexiune directă între o linie şi cealaltă de business”, ne-a mai explicat Dragoş Dinu.

În ceea ce priveşte portofoliul de produse, Dinu susţine că în momentul de faţă acestea sunt „oarecum identice” dar având în vedere planurile de dezvoltare există mai multă libertate pe online „unde poţi lista produse şi categorii noi sau poţi încheia diverse parteneriate care nu vor exista şi în retailul tradiţional”. 

Diferenţe există însă la preţuri, costurile de operare fiind cu totul altele. „Structura de costuri fiind diferită, preţurile sunt diferite. Cele mai mari costurile într-un astfel de business  sunt chiriile şi salariile. Chiriile în cazul online se reduc la showroom-uri şi depozite, adică sunt mult mai mici comparativ cu cele din retailul tradiţional. Iar cu salariile situaţia este similară pentru că nu trebuie să ai în spate echipe foarte mari”, susţine Dragoş Dinu.

Ce se va întâmpla cu magazinele ?

Domo se află spre finalul unui amplu proces de restructurare a business-ului care a presupus, printre altele, şi optimizarea spaţiilor comerciale. La finalul anului trecut, retailerul mai avea 100 de magazine, iar numărul va rămâne relativ constant şi anul acesta. „Numărul (magazinelor n.red) va rămâne relativ constant pentru că sunt şi închideri şi relocări, dar şi deschideri. Cele mai multe la început de an au fost relocari. În martie au fost două, la Sf Gheorghe şi Miercurea Ciuc”, ne-a declarat CEO-ul Domo. 

Acesta susţine însă că nu mai crede în magazinele foarte mari de 2-3.000 de metri pătraţi, iar soluţiile gândite pentru a scăpa de spaţiul în plus sunt inedite. „Domo este un bussines într-o piaţă ce s-a mişcat teribil de mult în ultimii patru-cinci ani, aşa că este un business în căutarea echilibrului în momentul acesta. Şi-a redefinit parţial strategia şi continuă să o facă. Separarea business-ului online este un prim pas. Cred într-o acoperire geografică mai bună, dar cu suprafeţe mai mici decât ce a existat până acum. Magazinele de 3.000 de metri nu cred că mai sunt viabile, cu unele excepţii. Chiar şi cele de peste 2.000 de mp sunt relativ greu de operat”, apreciază CEO-ul Domo, conform căruia compania mai operează în jur de 10 magazine cu suprafeţe de peste 2.000 de mp. 

Dinu nu vrea însă să le închidă. „Locaţiile nu sunt rele, suprafeţele trebuie regândite şi aici sunt diverse variante. În cazul unităţii din Băneasa, spre exemplu, magazinul a fost transformat în showroom pentru online. Vor fi alte două magazine în care subînchiriem o parte din spaţii unor retaileri complementari,  pentru a creşte traficul. Iar în cazul altora va exista un downsize (reducere a suprafeţei). Cele mai dinamice categorii sunt cele care nu necesită suprafeţe mari şi atunci trebuie să găseşti flexibilitatea necesară pentru a-ţi reaşeza business-ul”, a adăugat Dinu. 

Showroom pentru domo.ro

Compania va face investiţii şi pentru deschiderea sau amenajarea de noi showroom-uri care să deservească magazinul online. Aceasta chiar dacă oricare dintre magazinele Domo existente la ora actuală poate fi privit ca un showroom al domo.ro. Primul pas l-au făcut deja cu unitatea din Băneasa care este la momentul de faţă primul showroom al Digi Store. „In mod cert vor mai fi şi altele (showroom-uri n.red)Investiţia mai mare a fost pentru magazinul din Băneasa. Pentru celelate este vorba despre cornere în magazinele noi. Se vor mula pe infrastructura existentă. Într-o primă fază, în  puţine cazuri vom ajunge să avem locaţii diferite de magazinele Domo”, mai explică managerul Domo.

Potrivit lui Dinu, anul trecut 10- 15%  din totalul rulajului s-a dus către business-ul online, în creştere faţă de anul trecut. „Probabil în fiecare din anii următori câteva procente vor migra către business-ul online” spune managerul Domo, care va investi anul acesta atât în dezvoltarea platformei online cât şi în marketing.

Continuă să reducă din costuri

Despre profitabilitatea Domo, Dinu susţine că „anul trecut a fost un alt an de criză”. „Anul acesta lucrurile vor fi diferite din acest punct de vedere. Au fost foarte multe ajustări care s-au făcut anul trecut şi care îşi vor face efectul în acest an. Anul trecut cred că s-au închis peste 25 de magazine care nu erau profitabile. Practic, a scăzut şi numărul de angajaţi în relaţie cu magazinele închise, dar nu numai. Toate aceste măsuri vor avea impact în acest an”, explică CEO-ul Domo, potrivit căruia procesul de optimizare a business-ului va continua. „Suntem condamnaţi într-o piaţă ca aceasta să te uiţi tot timpul la posibilităţi de a optimiza business-ul sau poate chiar la ajustare de model. Se vor mai face optimizări la chirii, logistică, personal. Astea sunt zonele importante de cost”, mai spune Dinu.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, Dinu susţine că una dintre variantele pe care le ia în calcul pentru a reduce din cheltuieli se referă la outsourcingul de personal. „E vorba despre personalul din magazine, dar nu numai. Şi în logistică sunt module ce pot fi outsoursate.  Parţial şi la marketing te poţi uita la outsourcing”.

Despre piaţă

Dinu se aşteaptă ca piaţa electro IT să rămână la acelaşi nivel ca anul trecut.” Pe zona de white goods, brown şi chiar TV creşterile vor fi marginale, dar pe zona de IT lucrurile sunt mai dinamice” spune acesta.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...