Schimbări majore pentru toți șoferii. Legea RCA a ajuns în Camera Deputaților cu o propunere surpriză: Despăgubiri în bani, nu reparații

Încercările de modificare a legii RCA din toate sensurile continuă, chiar mai discret decât până acum. După ce varianta impusă de Comisia Europeană și propusă de Guvern a trecut tacit de Senat, iar modificările susținute de asigurători au picat la Senat, a venit rândul primelor discuții din Camera Deputaților. Prima Comisie: cea de Industrii și Servicii, condusă de Iulian Iancu. Pe lângă amendamentele despre care ECONOMICA.NET a mai relatat pe larg și pe care le puteți citi și analiza mai jos, ziua de astăzi a venit cu o mare surpriză: asigurătorii au propus eliminarea conceptului de reparație și redefinirea conceptului de despăgubire, în circuitul daunelor din RCA. În termeni simpli, o astfel de măsură ar echivala cu eliminarea service-urilor din circuitul direct al banilor și cu plata unei despăgubiri direct către persoana păgubită, care se va îndrepta ulterior către ce unitate reparatoare dorește. De remarcat că firmele de asigurare susțin acum eliminarea unui proces pe care tot ele l-au adus în piață, adică facturarea către service, nu către păgubit.
Şerban Buşcu - mar, 19 mai 2020, 18:55
Schimbări majore pentru toți șoferii. Legea RCA a ajuns în Camera Deputaților cu o propunere surpriză: Despăgubiri în bani, nu reparații

Măsura a fost susținută în fața deputaților din Comisia de Industrii de către reprezentanții Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și cei ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).

Restul celor prezenți la discuții au părut mai degrabă surprinși de propunerea firmelor de asigurare, dar s-au opus oricum, de principiu. Este vorba despre câteva asociații ale consumatorilor (CONROM, AURSF, ApCons), precum și COTAR, una dintre marile asociații ale transportatorilor.

Marțea viitoare,  pe 26 mai, proiectul de lege, cu amendamentele aferente, va ajunge în fața celor patru comisii cu funcțiuni economice și juridice din Camera Deputaților și, dacă va trece, va merge în plen.

Discuțiile s-au purtat pornind de la unul dintre proiectele care propune modificarea legii RCA. Acest proiect a fost impus Guvernului de către Comisia Europeană și, practic, ridică orice fel de bariere pe care asigurătorii le aveau în stabilirea tarifelor RCA. Și acest proiect a fost contestat în majoritatea punctelor sale de către transportatori, service-uri și asociațiile de consumatori.

AICI puteți vedea cele mai importante schimbări aduse de legea impusă de CE și adoptată tacit de către Senat, precum și argumentele aduse de asociațiile mai sus menționate împotriva proiectului.

Anterior, tot Senatul a respins un proiect de lege susținut puternic de către asigurători, prin care se încerca impunerea uui tarif de referință pentru prețul orei de manoperă din service-uri, dar și o formă de plafonare a costului cu mașina la schimb oferită în perioada reparație. La presiunile service-urilor, transportatorilor și organizațiilor pentru protecția consumatorilor, acest proiect a fost respins în Camera Superioară a Parlamentului și are șanse mici de a mai fi resuscitat în Camera Deputaților.

AICI puteți vedea cele mai importante schimbări aduse de legea propusă de firmele de asigurare și respinsă de către Senat, precum și argumentele aduse de asociațiile mai sus menționate împotriva proiectului.

 

Paradox sau ipocrizie? Asigurătorii spun că plata direct la păgubit ar lăsa piața mai liberă și pot avea dreptate. În anii trecuți, însă, tot asigurătorii au susținut schimbarea modelului și plata direct la service 

În cadrul discuțiilor cu deputații, reprezentanții UNSAR și cei ai BAAR au argumentat propunerea lor prin faptul că ar lăsa cu adevărat liberă piața, din moment ce păgubitul ar avea libertatea să își aleagă orice service dorește, fără a fi influențat de publicitatea înșelătoare sau de alte metode de acest tip și fără ca asigurătorul să fie nevoit să achite costurile impuse în plus de service-uri: mașină la schimb le prețuri peste piață, oră de manoperă la prețuri foarte mari . În opinia lor, introducerea unui nou concept de despăgubire și eliminarea completă a celui de reparație ar rezolva, astfel, și așteptatele creșteri de tarife pentru asigurarea RCA, în contextul în care plățile făcute de asigurători cresc. Despre cum au crescut costurile reparațiilor, ECONOMICA.NET a scris recent, citând chiar un studiu al BAAR.

Detalii despre cât s-au scumpit reperațiile și pentru ce mașini sunt cele mai mari prețuri găsiți aici.


De partea  cealaltă, asociațiile de consumatori, service-urile și una dintre organizațiile transportatorilor au fost luate prin surprindere de propunerea venită de la asigurători  și vorbesc chiar despre o încălcare a legii, în cazul în care proiectul trece cu acest amendament. În discuții informale ei au invocat inclusiv faptul că, prin plata despăgubirii direct către persoana fizică păgubită se eludează plata TVA, deci se face evaziune fiscală. În al doilea rând, spun aceștia, s-ar da frâu liber fraudelor, unele persoane încercând să încaseze banii de despăgubire fără să mai repare mașina. Ar rezulta inclusiv un număr mai mare de mașini cu probleme majore, care ar circula pe șosele punând în pericol toți șoferii. În mare, contestatarii propunerii văd amendamentul ca o încercare a asigurătorilor de a plăti despăgubiri cât mai mici, având în vedere că vor lua în calcul condițiile minimale pentru reparație, piese și mașină la schimb.

Interesant în această dispută este, însă, faptul, binecunoscut de cei care acționează în această piață de mai multă vreme, că firmele de asigurare sunt chiar cele de la care a pornit ideea ca plățile să se facă direct către service-uri. Ele au venit la acel moment cu această idee pentru a oferi facilități păgubitului, dar și service-ului partener. Prin plata directă se presupunea că mașina va sta mai puțin timp în service. Aceasta fiind varianta formală, pentru că informal în piață se vorbește chiar despre faptul că „facilitatea”(așa cum era denumită atunci) a fost impusă pentru ca inspectorii de daună să obțină unele „stimulente” de la service-uri.

Faptul că tot ei vin acum și propun revenirea la situația anterioară, adică plata la păgubit, ridică unele semne de întrebare în ceea ce privește intențiile declarate, adică protejarea păgubitului.

 

Totul până la bani…

În fapt, propunerea firmelor de asigurare pare o altă încercare, legitimă ca toate celelalte, de reducere a costurilor. La fel cum opoziția service-urilor și a transportatorilor care au service-uri este mai degrabă o încercare, tot atât de legitimă, de își proteja afacerile decât de a proteja consumatorul.

Legea RCA, în forma ei din 2017, a fost aproape impusă de către transportatori și service-uri, cu sprijin politic și chiar din ASF și este contestată de atunci permanent de către firmele de asigurare. De atunci, lucrurile au escaladat și, așa cum a mai scris ECONOMICA.NET, s-a ajuns în situația ca marile firme care vând RCA, adică City Insurance și Euroins, să aibă mii de reclamații la ASF ( multe dintre ele formulate chiar de către service-uri, ca mandatari) , dar și alte mii de procese în instanță.

Aceasta pentru că, de la un punct, ele au început pur și simplu să încerce să reducă valoarea facturilor emise de service-uri sau să întindă pe mai mult timp procedurile de admninistrare a dosarelor de daună. De partea cealaltă, având posibilitatea legală, service-urile au crescut prețul orei de manoperă, uneori și de 5-7 ori, dar în orice caz cu cel puțin 50% și au impus prețuri peste nivelul pieței la mașina la schimb. Aceste încercări de modificare a legii sunt reacții ale asigurătorilor la reacțiile service-urilor.

Vezi aici detalii despre istoricul conflictului de service-uri, transportatori și firmele de asigurare RCA.


Chiar trebuie modificată legea?


Pe de altă parte, îndârjirea cu care firmele de asigurare încearcă să modifice cu orice preț legea nu este neapărat justificată de actuala lege. Deși este evident că actul normativ promulgat în 2017 mută balanța de putere în grădinaa service-urilor, înainte fiind clar în cea a firmelor de asigurare, legea nu ia toate pârghiile asigurătorilor. În primul rând că, așa cum au subliniat inclusiv oameni de asigurări cu expriență, din afara țării, la evenimente de profil, există mereu varianta instanței.

Firmele de asigurare au preferat să lase service-urile să facă primul pas în  acest sens, iar acestea l-au făcut și au câștigat deja în multe situații, încasând inclusiv sume uriașe din penalizări.

Apoi, legea RCA din 2017 nu pune nicăieri egalitate între  „despăgubire” și ” reparație”. Altfel spus, și această opinie este susținută inclusiv de unii specialiști în domeniu, firmele de asigurare pot pur și simplu să achite doar ceea ce ei consideră despăgubire, în baza propriei evaluări și, în cazul în care sunt dați în judecată, să se folosească chiar de lege, care nu pune egal între despăgubire și reparație. 

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...