Schimbări pe piaţa electrocasnicelor. Hipermarketurile pierd cotă, dar vând mai ieftin
Magazinele virtuale schimbă trendul pe piaţa produselor electrice şi electrocasnice din România. Anul trecut, pentru prima dată din 2010 încoace, marile lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri pierd teren pe segmentul produselor electrocasnice, după ce deveniseră un competitor important pentru Altex, Flanco şi Domo, cei mai importanţi jucători pe piaţa electroIT offline.
Potrivit unui studiu realizat de compania de cerectare Euromonitor remis ECONOMICA.NET, anul trecut, retailerii de produse alimentare au pierdut 14,8% din cota de piaţă pe segmentul electrocasnicelor faţă de 2012 şi 11,5% faţă de 2010. Astfel, în 2013, marile magazine alimentare aveau o cotă de 29,2% din retailul offline pe segmentul electrocasnice (în volum), faţă de 34,4% în 2012. Din aceşti 29,2%, hipermarketurilor le reveneau 22,7%, iar supermarketurilor 6,5%. Pentru anul în curs, compania de cercetare estimează că magazinele alimentare moderne (hipermarketuri şi supermarketuri) vor avea o cotă de piaţă de 29,9% din comerţul offline pe segmentul produselor electrocasnice.
Unde au plecat cumpărătorii din hipermarketuri
Analizând evoluţia vânzărilor de produse electrocasnice din magazinele online, reiese că o parte dintre adepţii hipermarketurilor s-au mutat pe internet. Potrivit estimărilor Euromonitor, numai anul acesta valoarea fără TVA a vânzărilor de produse electrocasnice din mediul virtual a crescut cu 36,3% comparativ cu 2013, de la 44 de milioane de lei (în jur de 9,7 milioane de euro) la 60 de milioane de lei (13,3 milioane de euro) anul acesta.
Conform unui studiu GFK, piaţa electrocasnicelor mari a fost în 2013 în valoare de 337 milioane de euro, cu mai mult de 5% peste performanţa din 2012, în timp ce vânzările din 2013 de electrocasnice mici au cumulat o valoare totală de 114 milioane de euro, în creştere cu 9% faţă de 2012.
De asemenea, un trend pozitiv s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte vânzările în magazine offline specializate. Pentru anul în curs Euromonitor estimează că magazinele electroIT vor ajunge la o cotă de piaţă de 36,3% în total vânzări generate de magazinele offline, nealimentare, faţă de 35% în 2010 sau 35,6% în 2012.
Electronicele se cumpără de la hipermarket
În ceea ce priveşte produsele electronice, situaţia este inversă, în sensul că românii au început să cumpere mai mult de la hipermarketuri astfel de produse. Anul trecut, marile magazine deţineau o cotă de 12,2% din piaţa offline, pe acest segment, faţă de 11,5% în 2012 şi 10,3% în 2010.
În creştere sunt vânzările de electronice şi în magazinele online, astfel că, din datele Euromonitor, pentru anul acesta se estimează un plus valoric de 9,9% faţă de anul trecut.
În schimb, retailerii specializaţi se pare că au pierdut pe acest segment de produse, deşi au cea mai semnificativă cotă. Conform datelor Euromonitor, aceştia au generat anul trecut 68,6% din vânzările (în volum) magazinelor offline nealimentare, faţă de 72,3% cât au înregistrat în 2010.
Hipermarketul este tot mai ieftin
În ceea ce priveşte preţurile produselor electrocasnice, un studiu al Millward Brown România indică faptul că unele reţele de hipermarketuri devin tot mai ieftine pentru această categorie de produse, fiind, pe unele categorii, în top trei magazine cu cele mai ieftine produse. Conform studiului “Price Index” realizat de Millward Brown Romania în luna octombrie, Carrefour şi Auchan sunt printre retailerii de produse alimentare cu cele mai mici preţuri la articole electroIT. În octombrie anul acesta, Carrefour a ieşit magazinul cu cel mai scăzut indice de preţ la aspiratoare, şi cu al treilea cel mai mic indice de preţ la tablete, după Cel.ro şi eMag şi cuptoare cu microunde, după eMag şi electrofun.ro. De asemenea, Auchan a fost magazinul cu cel mai scăzut al doilea indice de preţ la espressoare şi cu cel mai scăzut al treilea indice de preţ la aspiratoare.
Studiul realizat în prima parte a lunii octombrie a luat în calcul 15 categorii şi 150 de produse. Pentru fiecare categorie au fost analizate câte 10 produse alese aleator din 27 de magazine online şi offline, magazinele fiind selectate după relevanţa lor în categorie. Indicele de preţ a luat în calcul preţul de vânzare la un moment dat, care include – acolo unde a fost cazul – promoţiile din acel moment, fiind comparate doar produse care au caracteristici tehnice identice.