Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
La un preţ de 200 de euro pe kilogram, crustaceele cu coaja delicată (-lepas anatifera-nr.) din regiunea Galicia sunt de mult timp apreciate de spanioli pentru aromă şi dificultatea cu care sunt recoltate.
Cu toate acestea, creşterea temperaturii mărilor, ca urmare a schimbărilor climatice, a afectat habitatul crustaceelor, care preferă apele reci. Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Vigo a arătat că există o corelaţie între modificarea valurilor şi scăderea calităţii crustaceelor.
Israel Martinez, care se ocupă de organizarea licitaţiilor pe piaţa de peşte din oraşul A Coruna, spune că în urmă cu doar 10 ani cantităţile de crustacee cu coaja delicată vândute la licitaţie erau de două-trei ori mai mari decât în prezent.
În pofida reglementărilor, precum limitarea capturilor zilnice la şapte kilograme per pescar, pescuitul ilegal a explodat din cauza preţului mare plătit pentru un kilogram de crustacee.
Culegătorii autorizaţi de crustacee cu coaja delicată, denumiţi percebeiros în spaniolă, au cerut o intensificare a controalelor în zona de coastă pentru a-i descuraja pe braconieri. Munca de percebeiros este considerată o profesie cu grad mare de risc, din cauza condiţiilor dificile de muncă.
„Comerţul cu crustacee cu coaja delicată în zona Costa da Morte este pe cale de dispariţie. „Acest lucru se datorează schimbărilor climatice, legilor absurde, pescuitului ilegal şi lipsei de muncitori”, spune Roberto Vidal, în vârstă de 36 de ani şi care a început să lucreze ca percebeiro când avea 16 ani. Potrivit acestuia, în oraşul său Corme erau odată între 100 şi 200 de percebeiro iar acum mai sunt aproximativ 30.
Colegul său Serafin Rodriguez spune că generaţiile viitoare nu vor putea să îi calce pe urme din cauza diminuării populaţiilor de crustacee cu coaja delicată.