Schimbările din sistemul sanitar care afectează toţi românii, de la 1 iunie
Cum se schimbă consultaţia la medicul de familie din această lună
Medicii de familie le vor oferi, obligatoriu, pacienţilor din listă, servicii medicale noi, începând din luna iunie.
Pe de o parte, medicii de familie vor monitoriza activ pacienţii care au una sau mai multe dintre următoarele boli cronice: risc cardiovascular înalt – hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2; astm bronşic, boala cronică respiratorie obstructivă (BPOC) şi boala cronică de rinichi.
Pe de altă parte, medicii de familie vor oferi, obligatoriu, şi servicii de prevenţie pacienţilor lor care sunt aparent sănătoşi, adică pacienţi fără semne de boală, care nu figurează în evidenţele medicilor cu vreo afecţiune cronică.
Citeşte despre acest subiect aici: Crezi că eşti sănătos? De la 1 iunie, medicul îţi spune care-ţi e riscul de boală cardiacă, mintală, cancer
Află de la ECONOMICA.NET şi lista serviciilor preventive pe care va primi copilul tău
Din luna iunie, nu veţi mai plăti consultaţia la medicul de familie dacă sunteţi cel puţin al 21-lea pacient consultat de medic în ziua respectivă.
Noul Contract-Cadru şi legislaţia secundară elimină plafonul de 20 de consultaţii pe care medicul de familie le putea oferi gratuit pacienţilor din listă (vă amintim că potrivit Contractelor-Cadru din anii precedenţi, Casa de Asigurări de Sănătate deconta doar 20 de consultaţii pe zi, oferite de medicul de familie. De la al 21-lea pacient consultat într-o zi lucrătoare, medicul de familie taxa consultaţia, conform legii). Din luna iunie, medicii de familie vor putea oferi gratuit consultaţii şi trimiteri pacienţilor din listă şi peste plafonul de 20 de consultaţii pe zi.
Din această lună, gravida va fi testată gratuit pentru HIV, sifilis şi hepatită de etiologie virală
„S-a introdus în noul Contract-Cadru testarea gravidei pentru HIV, sifilis, hepatită de etiologie virală cu virus C şi B, precum şi consilierea după şi înainte de aceste testări”, a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Testările vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Nu în ultimul rând, potrivit noului Contract Cadru, medicii de familie cu dotări şi competenţe atestate vor putea efectua EKG-uri şi ecografii.
Primele carduri naţionale de sănătate ajung săptămâna aceasta la pacienţii care fac dializă
7.000 de carduri au ajuns deja la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi vor fi înmânate în această săptămână bolnavilor cu insuficienţă renală cronică care beneficiază de servicii de dializă. Ei vor fi primii care vor utiliza cardul, a spus ieri Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.
Vă amintim că toţi românii majori vor primi prin poştă carduri naţionale de sănătate, în cursul acestui an. Cardurile vor deveni obligatorii la medic abia în 2015. După implementarea sistemului cardului, pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate cu cardul şi vor primi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate dacă şi numai dacă se prezintă la medic cu cardul naţional de sănătate. Pe cipul cardului nu vor mai fi inscripţionate informaţii despre consimţământul privind donarea de organe, a mai spus Radu Ţibichi.
Citeşte la ce servicii ai dreptul în ambulatoriile spitalelor de stat în acest an
Lista afecţiunilor pentru care pacienţii se vor prezenta la medicul de specialitate din ambulator, fără trimitere de la medicul de familie sau specialist
Potrivit legislaţiei secundare la Contractu-Cadru, care a intrat în vigoare ieri, lista afecţiunilor care permit pacienţilor să se prezinte direct la medicul din ambulatoriul de specialitate, fără trimitere, cuprinde următoarele afecţiuni:
1. Infarct miocardic şi angină pectorală instabilă;
2. Malformaţii congenitale şi boli genetice;
3. Boala cronica de rinichi – faza predializa;
4. Insuficienţă cardiacă clasa III – IV NYHA;
5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă;
6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice);
7. Aplazia medulară;
8. Anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare;
9. Trombocitemia hemoragică;
10. Histiocitozele;
11. Telangectazia hemoragică ereditară;
12. Purpura trombopenică idiopatică;
13. Trombocitopatii;
14. Purpura trombotică trombocitopenică;
15. Boala von Willebrand;
16. Coagulopatiile ereditare;
17. Boala Wilson;
18. Malaria;
19. Tuberculoza;
20. Boala Addison;
21. Diabet insipid;
22. Boli psihice (schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, tulburări afective majore, tulburări psihotice acute, autism, ADHD, boli psihice copii);
23. Miastenia gravis;
24. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian;
25. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare;
26. Risc obstetrical crescut la gravide;
27. Astm bronşic sever;
28. Glaucom;
29. Status post AVC;
30. Ulcer peptic gastroduodenal;
31. Boala celiacă la copil;
32. Boala cronica inflamatorie intestinală (boala Chron si colita ulceroasă);
33. Sindromul Schwachmann;
34. Hepatita cronică de etiologie virala B, C și D şi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici / nucleozidici;
35. Boala Hirschprung;
36. Bolile nutriţionale la copii (rahitism carenţial comun, malnutriţia proteinu-calorică la sugar şi copii, anemiile carentiale pana la normalizare hematologica si biochimica) supraponderea şi obezitatea pediatrică);
37. Bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurativ;
38. Scleroza multiplă;
39. Demente degenerative, vasculare, mixte;
40. Starea posttransplant;
41. Insuficienta renala cronica – dializă;
42. Bolile rare (hemofilia si talasemia, mucoviscidoza, hipertensiunea pulmonara, epidermoliza buloasa, scleroza laterală amiotrofică, sindrom Prader-Willi, osteogeneza imperfectă, boala Fabry, boala Pompe, tireozinemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemia congenitală, sindrom de imunodeficienţă primară, fenilcetonuria sau deficit de tetrahidrobiopterina-BH4, polineuropatia familială amiloidă cu transtiretină, scleroza sistemică şi ulcere digitale evolutive, purpura trombocitopenică cronică la adulţi splenectomizaţi si nesplenectomizaţi, scleroza tuberoasă);
43. Afecţiuni oncologice;
44. Diabetul zaharat insulino-dependent;
45. Boala Gaucher;
46. Boala Basedow;
47. Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV);
48. Boala Cushing;
49. Paraliziile cerebrale infantile;
50. Epilepsia;
51. Boala Parkinson;
52. Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever.
Pacienţii se pot prezenta direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, fără bilet de trimitere, pentru afecţiunile de mai sus, doar în următoarele situaţii:
Dacă medicul le-a stabilit deja un plan de monitorizare şi tratament pentru tot anul în curs, conform fişei de monitorizare, atunci se pot prezenta direct la medicul de specialitate din ambulator.
Pacienţii a căror schemă terapeutică trebuie modificată funcţie de parametrii de monitorizare se pot prezenta fără bilet de trimitere în ambulator.
Lista afecţiunilor pentru care pacienţii vor fi diagnosticaţi şi trataţi în ambulatoriu, din iunie 2014
Ciroză hepatică, boli endocrine, anemii prin carenţe de fier, obezitate datorată excesului caloric, hipertensiune esenţială, tulburare de apetit nespecificată, sindrom vertebro-bazilar, infecţia bacteriană nespecificată, hepatită virală cronică C, tiroidă autoimună, pneumonie virală nespecificată, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, nespecificate, boala pulmonară obstructivă cronică, nespecificată sunt câteva dintre afecţiunile pentru care pacienţii vor fi diagnosticaţi şi trataţi în regim de spitalizare de zi, care durează maximum 12 ore.
Începând de astăzi, românii cu boli rare au acces la 17 medicamente noi, pentru prima oară, în ultimii şase ani
Ministerul Sănătăţii a actualizat pentru prima oară în ultimii şase ani lista cu medicamente compensate, cu 17 molecule noi, orfane, fără echivalent terapeutic, care se adresează pacienţilor care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative. Mâine urmează semnarea Ordinului şi accesul pacienţilor către aceste molecule, a spus ieri Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Costurile pentru cele 17 medicamente vor fi suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sumele fiind prevăzute în bugetul din acest an.
După amânări succesive, intră în vigoare legea malpraxis-ului
S-a finalizat legea malpraxis-ului. Mai avem o ultimă analiză cu asociaţiile de pacienţi şi o ultimă verificare şi reconfirmare din partea Colegiului Medicilor, după care vom putea intra, în sfârşit, cu ea în Parlament, a mai spus ieri Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Promisiuni pentru 2015: vom reveni la achiziţia centralizată de medicamente pentru HIV, SIDA
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, promite că din 2015 revenim la achiziţie centralizată de medicamente pentru HIV, SIDA. Va fi distribuţie pe regiuni, aşa cum funcţiuna mult mai bine, până în 2007, a precizat ministrul de resort.