Valoarea punctului de pensie şi cea a indemnizaţiei sociale pentru pensionari se majorează cu 12,5% în anul 2023 faţă de nivelurile avute în anul 2022, reiese din informaţiile avansate de executiv, comparate de Economica.net cu valorile în vigoare în acest an.
Valoarea punctului de pensie va fi de 1.785 de lei în anul 2023, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii se modifică şi se completează după cum urmează:
La articolul 86 alineatul (2) după litera b^1) se introduce litera b^2) cu următorul cuprins:
b^2) Valoarea punctului de pensie este de 1.785 de lei la data de 1 ianuarie 2023, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Valoarea punctului de pensie în anul 2024
Începând cu anul 2024, valoarea punctului de pensie de 1.785 de lei, prevăzută la litera b^2), se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, reiese din noua formă a literei c) a alineatului (2) al articolului 86 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, schimbată prin proiectul de OUG.
Pensia minimă – în valoare de 1.125 de lei în anul 2023.
Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.125 lei începând cu 1 ianuarie 2023, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Ajutoare acordate unor pensionari cu venituri cumulate lunar din pensie şi salariu (dacă e cazul) de cel mult 3.000 de lei.
În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de Casele Teritoriale de Pensii, Casele de Pensii Sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, astfel:
Precizări importante
Ajutorul financiar se acordă pensionarilor şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, care au domiciliul în România.
Persoanele care au locul de şedere, reşedinţa obişnuită în străinătate nu beneficiază de ajutorul financiar despre care Economica.net a scris mai sus.
Pragurile de venit lunar în funcţie de care oamenii vor primi ajutoare, enumerate mai sus (1.500 de lei, 2.000 de lei, 3.000 de lei), se referă la veniturile cumulate din pensie şi din salarii, obţinute de pensionari:
Ajutorul financiar menţionat mai sus se plăteşte, din oficiu, în luna ianuarie 2023 respectiv, octombrie 2023, prin Casele Teritoriale de Pensii, Casele Sectoriale de Pensii şi se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerelor Muncii, Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informaţii.
În cazul celor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte, dacă întruneşte condiţiile de eligibilitate explicate de Economica.net mai sus.
Pentru pensionarii şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, care în luna ianuarie 2023 şi/sau în octombrie 2023 încasează diferenţe de drepturi băneşti, cuvenite şi neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, la determinarea plafonului de venit de 1.500, 2.000 de lei, respectiv 3.000 de lei nu se iau în considerare aceste drepturi restante, reiese din proiectul de OUG analizat de Economica.net.
Ajutorul acordat unor pensionari în 2023 nu se ia în calcul la stabilirea:
Nu în ultimul rând, ajutorul acordat pensionarilor, despre care Economica.net a scris în acest articol, nu este supus executării silite prin poprire.
Procentele cu care se indexează pensiile militare în anul 2023 scad pe măsură ce cuantumurile pensiilor cresc.
Începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite şi/sau actualizate, după caz, conform prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la sfârşitul anului 2017 și indexate ulterior, în acord cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel:
Începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat stabilite conform Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu anul 2018 și indexate ulterior, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel:
Precizare
În situaţia în care cuantumul pensiilor militare de stat indexate conform prevederilor explicate de Economica.net mai sus este mai mic decât cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează acesta din urmă, se mai arată în proiectul de OUG.
Pensiile de serviciu civile ale profesioniştilor care au lucrat în aviaţia civilă, ale personalului auxiliar din instanţe, ale beneficiarilor din Curtea de Conturi, ale diplomaţilor şi parlamentarilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei în 2023, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Sunt vizaţi de această prevedere beneficiarii pensiilor de serviciu acordate în baza:
Nu sunt vizate de prevederea antemenţionată pensiile de serviciu civile ale magistraţilor, reiese din proiectul de OUG studiat de Economica.net.
Pe termen scurt, trebuie găsit un echilibru între nevoia de a proteja pe cei mai vulnerabili la șocul indus de aceste evenimente majore (războiul din Ucraina) și nevoia de a combate inflația în același timp. Intervențiile pe care statul le face pentru susținerea persoanelor vulnerabile trebuie foarte bine țintite, în condițiile resurselor limitate și în condițiile necesității consolidării fiscale asumate până în anul 2024. În condițiile în care deficitele mari ne individualizează la nivelul spațiului european, aversiunea față de risc crește, iar investitorii vor penaliza țările cu dezechilibre mari”, atrage atenţia guvernul în raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2023 şi proiecţia pe anii 2024-2026.
Actualizare 8 decembrie
Guvernul a schimbat unele prevederi din proiectul de OUG privind majorarea pensiilor şi a salariilor minime, despre care Economica.net a scris mai sus. Noul proiect de OUG a fost lansat în transparenţă decizională joi, 8 decembrie, în jurul orei 9:30, cu doar câteva ore înainte să fie aprobat în şedinţa de guvern. Economica.net a scris aici despre schimbările aduse de executiv proiectului de OUG privind indexarea pensiilor militare.
Actualizare 9 decembrie
Măsurile anunţate de Economica.net în acest articol privind valoarea punctului de pensie în 2023 şi 2024, a pensiei minime, precum şi ajutoarele acordate unor pensionari s-au oficializat prin OUG 168 din 2022, publicată în Monitorul Oficial la 9 decembrie. De asemenea, OUG 168/2022 prevede şi tranşele de venit, şi procentele indexării suplimentare a pensiilor militare, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici.