‘Schimburile comerciale cu China continentală s-au ridicat în 2015 la 3,8 miliarde dolari. Este cu 3,1% mai puţin decât în 2014. Exportul a fost de 581 milioane dolari, cu 23% mai mic decât în 2014, iar importul din China continentală s-a ridicat la 3,2 miliarde dolari, în creştere cu 1,7%. Avem un deficit comercial extrem de puternic. La export predomină maşini şi echipamente în proporţie de 28,3%, lemn şi produse din lemn – 23,8%, metale şi produse din metale – 9,7%, produse minerale – 8,4% sau mase plastice – 6,7%’, a spus Zaharia.
Potrivit acestuia, importul este format din maşini şi echipamente, în proporţie de 53,7%, metale şi produse din metale – 9,5%, produse textile şi confecţii – 7,7%, mobilă, jucării şi altele – mai puţin de 5%.
‘Republica Populară Chineză se clasează pe locul 19 în topul ţărilor care au investit în ţara noastră. Schimburile comerciale cu Hong Kong s-au ridicat în 2015 la 70,2 milioane dolari, cu 10,7% mai puţin decât în 2014. Exportul a fost de 55,9 milioane dolari, în scădere cu 14,2% faţă de anul precedent, iar importul de 14,3 milioane dolari, în creştere cu 6%’, a mai afirmat oficialul din Ministerul Economiei.
De asemenea, el a precizat că România şi Hong Kong reprezintă hub-uri în regiunile geografice de care aparţin.
Hong Kong Economic and Trade Office, Bruxelles, în colaborare cu Hong Kong Trade Development Council a organizat luni, la Bucureşti, un Seminar de Afaceri. Reprezentanţii celor două organizaţii au prezentat diversele metode de facilitare comercială ale Hong Kong-ului, posibilele modele de afaceri din China, iniţiativa ‘Belt and Road’ şi modul în care Hong Kong-ul poate asista companiile din România – mai ales întreprinderile mici şi mijlocii – pentru a porni aşa cum trebuie şi a avea succes pe această piaţă