„Întrevederea bilaterală pe care am avut-o cu omologul meu şi consultările interguvernamentale care au urmat, alături de numeroasele contacte la nivel politic şi sectorial din ultima perioadă reflectă relaţiile deosebit de strânse şi substanţiale dintre ţările noastre şi voinţa comună de a le dezvolta în continuare. Cea de-a V-a reuniune a Consiliului de cooperare la nivel înalt dintre România şi Bulgaria are loc într-un moment aniversar, când marcăm 140 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state. Bulgaria este pentru România un partener cheie în regiune, schimburile comerciale bilaterale au depăşit în anul precedent 4 miliarde euro, confirmând tendinţa ascendentă din ultimii şapte ani”, a afirmat Dăncilă, în cadrul declaraţiilor comune de presă cu omologul său bulgar, Boyko Borissov.
Ea a reamintit că sunt numeroase proiecte bilaterale în derulare în domenii precum transporturi, energie, administraţie publică locală, cooperare transfrontalieră.
„În întâlnirea de astăzi am confirmat împreună cu prim-ministrul Borissov hotărârea noastră de a conferi implusul politic necesar unei cooperări care să continue tendinţa pozitivă de până acum şi să se desfăşoare într-un ritm şi mai susţinut, valorificând cât mai mult potenţialul existent. Angajamentul nostru ferm în acest sens este reflectat în declaraţia comună pe care am adoptat-o. Declaraţia politică detaliază sectoarele de cooperare şi trasează cadrul de acţiune pentru consolidarea cooperării în plan bilateral, regional, european şi internaţional”, a adăugat Dăncilă.
Potrivit prim-ministrului, în cadrul reuniunii de la Palatul Victoria au fost semnate documente în domenii prioritare, care se referă la cooperarea pentru situaţiile de urgenţă, stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării şi conectivitatea de transport.
„Am convenit să conferim un dinamism suplimentar proiectelor şi acţiunilor comune în arii prioritare de cooperare precum conectivitatea. Vom continua astfel demersurile comune pentru asigurarea navigabilităţii fluviului Dunărea prin proiecte concrete de întreţinere şi infrastructură navală, identificarea locaţiei optime pentru construirea unui nou pod peste Dunăre, dezvoltarea infrastructurii feroviare care leagă cele două state”, a precizat Viorica Dăncilă.
Ea şi-a exprimat convingerea că gazoductul Giurgiu-Ruse, inaugurat în noiembrie 2016, va deveni operaţional la capacitate maximă prin finalizarea lucrărilor la compresorul de gaze naturale de la Podişor în termenul asumat – 2019.
„În acelaşi timp, susţinem cu tărie proiectele BRUA (…) şi coridorul vertical Grecia-Bulgaria-România, capabile să asigure statelor noastre, dar şi partenerilor din Europa centrală accesul la o gamă variată de resurse”, a afirmat Dăncilă.
Potrivit şefului Executivului de la Bucureşti, au fost discutate o serie de măsuri concrete privind protejarea şi afirmarea identităţii etnice şi lingvistice a românilor din Bulgaria şi a bulgarilor din România.
Ea s-a referit şi la cooperarea la nivelul UE între cele două ţări, exprimându-şi satisfacţia pentru modul „exemplar” în care autorităţile din cele două state au conlucrat în cadrul mecanismului de coordonare şi bune practici privind exercitarea pentru prima oară a Preşedinţiei Consiliului UE de către România şi Bulgaria.
„În acelaşi timp, cele două state cooperează la nivelul UE pentru promovarea obiectivelor comune, inclusiv aderarea la spaţiul Schengen pentru care au fost îndeplinite criteriile tehnice încă din anul 2011”, a mai spus Viorica Dăncilă.
Cu ocazia celei de-a V-a reuniuni a Consiliului de cooperare la nivel înalt a Guvernelor României şi Republicii Bulgaria au fost semnate de către miniştri de resort din cele două ţări Acordul guvernamental privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă, un Memorandum de înţelegere în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi un altul privind implementarea unor iniţiative comune pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării şi conectivitatea în domeniul transportului.