Scholz a mai semnalat că, în pofida războiului aflat în desfăşurare, este important ”să se planifice încă de acum reconstrucţia” şi ”să fim pregătiţi pentru această sarcină pe termen lung”, potrivit unui comunicat emis de executivul german după întâlnirea celor doi şefi de guvern.
Cancelarul german a amintit în acest sens că ţara sa va organiza, ca preşedintă în exerciţiu a G7, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, o conferinţă la nivel de experţi pe 25 octombrie la Berlin, ”pentru a dezbate orientarea şi arhitectura necesare reconstrucţiei” Ucrainei după ce agresiunea militară rusă va fi încetat.
Cât despre statutul de ţară candidată la UE primit de Ucraina, Scholz a reafirmat că această ţară trebuie să implementeze reforme privind statul de drept şi sistemul judiciar, reforme importante pentru a putea atrage investiţii în vederea reconstrucţiei ţării.
La rândul său, premierul ucrainean a mulţumit Germaniei pentru ajutorul constând în bani şi armament, dar i-a cerut acesteia să-şi asume un ”leadership” sporit la nivelul UE pentru a impulsiona reconstrucţia Ucrainei, care speră să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei ucrainene.
Tot duminică, circa două mii de membri ai diasporei ruse din Germania au participat în oraşul Koln la un marş inedit, la care au cerut Germaniei să înceteze sprijinirea Ucrainei şi să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei.
Marşul a fost întâmpinat de câteva zeci de contra-manifestanţi, care s-au adunat în apropierea catedralei din Koln pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina.
Mulţi dintre protestatarii proruşi purtau drapele ruseşti sau pancarte cu NATO tăiat cu o linie roşie. ”Germania este în haos”, spunea Elena Kolbasnikova, organizatoarea marşului, care a repetat ideea preşedintelui rus Vladimir Putin că invazia rusă ar fi menită să protejeze populaţia rusofonă din estul Ucrainei.
”Cum vom supravieţui iarna aceasta ?”, a întrebat organizatoarea acelui marş, referindu-se la criza energetică.
Deşi este puternic dependentă de sursele de energie ruseşti, Germania ”va putea face faţă acestei ierni”, a asigurat duminică mai devreme Olaf Scholz, după ce compania rusă Gazprom a anunţat vineri suspendarea completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream.