Schäuble vrea referendum în vederea transferării de competenţe către UE

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble şi-a exprimat susţinerea faţă de organizarea unui referendum în vederea revizuirii Constituţiei germane prin care să se permită un transfer mai important de competenţe către Bruxelles, într-un interviu pentru Der Spiegel publicat luni, relatează AFP.
Economica.net - lun, 25 iun. 2012, 12:32
Schäuble vrea referendum în vederea transferării de competenţe către UE

„Putem acorda mai multe drepturi Bruxellesului, însă populaţia germană va trebui să se pronunţe în acest sens”, a răspuns Schäuble, atunci când a fost întrebat despre faptul că acest transfer de competenţe – pe care, personal, îl apără – se va lovi de Constituţia germană.

„Plec de la ideea că acest lucru se poate întâmpla mai rapid decât credeam eu acum câteva luni”, a adăugat ministrul german referindu-se la referendum şi subliniind că oficialii europeni „vor să facă propuneri concrete în vederea unei integrări mai pronunţate” încă de la summitul de joi şi vineri de la Bruxelles.

El nu a dorit să evoce un calendar, dar a apreciat că acest lucru este întru totul posibil într-un termen de cinci ani.

Această declaraţie a fost făcută în contextul în care Curtea Constituţională din Karlsruhe (vest), garanta respectării Legii fundamentale germane, tocmai a intervenit din nou în procesul de adoptare a măsurilor de salvare a zonei euro.

Ea a cerut, de această preşedintelui german, să amâne semnarea textelor de lege privind pactul bugetar şi mecanismul de salvare MES, lucru care ar urma să întârzie punerea în aplicare a mecanismului, prevăzută iniţial pentru 9 iulie.

În interviul său pentru săptămânalul Der Spiegel, Schäuble a subliniat că transferul de competenţe – care constituie pentru Berlin o acţiune prealabilă oricărei avansări pe tema unei uniuni bugetare şi prespune, între altele, emisiuni de titluri comune în contul datoriei – ar trebui să fie însoţit de o legitimare democratică.

„Comisia (Europeană) trebuie să devină un adevărat Guvern, iar pentru aceasta trebuie să fie aleasă fie de către Parlament, fie prin alegerea directă a preşedintelui ei. Eu susţin a doua opţiune”, a precizat ministrul german al Finanţelor.

Este necesar totodată ca Parlamentul European (PE) să „fie consolidat”, în special oferindu-i-se dreptul de iniţiativă legislativă. „Ca acest rol să aparţină Comisiei (Europene) este un anacronism”, a apreciat Schäuble.

În ceea ce priveşte statele naţionale, ele ar urma să fie reprezentate într-o a doua Cameră, după exemplul Bundesratului german sau Senatului american, „unde toate legile trebuie să fie aprobate cu majoritate, ca în Parlament”, a adăugat Schäuble.

Te-ar mai putea interesa și
Germania reduce nivelul împrumuturilor cu 13% în 2025
Germania reduce nivelul împrumuturilor cu 13% în 2025
Guvernul Germaniei va reduce anul viitor nivelul împrumuturilor cu 13%, în pofida încetinirii economiei şi a presiunilor pentru susţinerea apărării Ucrainei contra Rusiei, transmite Bloomberg....
România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum – date Eurostat
România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum – date Eurostat
Consumul individual efectiv per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), varia anul trecut între ...
Un antreprenor român mizează pe produse din făină de greieri. Investește 100.000 de euro ca unic importator al celui mai mare producător european
Un antreprenor român mizează pe produse din făină de greieri. Investește 100.000 de euro ca unic importator al celui ...
La aproximativ un an de când Comisia Europeană a introdus făina de greieri (Acheta domesticus) pe lista cu alimente noi ...
Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte
Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte
Dezvoltarea instalaţiilor pe bază de energie solară în Europa a fost de doar 4% în 2024, după ani de creşteri de peste ...