Schäuble vrea referendum în vederea transferării de competenţe către UE

Economica.net
25 06. 2012
534066_1_detail_pipeline10568488_31971900

„Putem acorda mai multe drepturi Bruxellesului, însă populaţia germană va trebui să se pronunţe în acest sens”, a răspuns Schäuble, atunci când a fost întrebat despre faptul că acest transfer de competenţe – pe care, personal, îl apără – se va lovi de Constituţia germană.

„Plec de la ideea că acest lucru se poate întâmpla mai rapid decât credeam eu acum câteva luni”, a adăugat ministrul german referindu-se la referendum şi subliniind că oficialii europeni „vor să facă propuneri concrete în vederea unei integrări mai pronunţate” încă de la summitul de joi şi vineri de la Bruxelles.

El nu a dorit să evoce un calendar, dar a apreciat că acest lucru este întru totul posibil într-un termen de cinci ani.

Această declaraţie a fost făcută în contextul în care Curtea Constituţională din Karlsruhe (vest), garanta respectării Legii fundamentale germane, tocmai a intervenit din nou în procesul de adoptare a măsurilor de salvare a zonei euro.

Ea a cerut, de această preşedintelui german, să amâne semnarea textelor de lege privind pactul bugetar şi mecanismul de salvare MES, lucru care ar urma să întârzie punerea în aplicare a mecanismului, prevăzută iniţial pentru 9 iulie.

În interviul său pentru săptămânalul Der Spiegel, Schäuble a subliniat că transferul de competenţe – care constituie pentru Berlin o acţiune prealabilă oricărei avansări pe tema unei uniuni bugetare şi prespune, între altele, emisiuni de titluri comune în contul datoriei – ar trebui să fie însoţit de o legitimare democratică.

„Comisia (Europeană) trebuie să devină un adevărat Guvern, iar pentru aceasta trebuie să fie aleasă fie de către Parlament, fie prin alegerea directă a preşedintelui ei. Eu susţin a doua opţiune”, a precizat ministrul german al Finanţelor.

Este necesar totodată ca Parlamentul European (PE) să „fie consolidat”, în special oferindu-i-se dreptul de iniţiativă legislativă. „Ca acest rol să aparţină Comisiei (Europene) este un anacronism”, a apreciat Schäuble.

În ceea ce priveşte statele naţionale, ele ar urma să fie reprezentate într-o a doua Cameră, după exemplul Bundesratului german sau Senatului american, „unde toate legile trebuie să fie aprobate cu majoritate, ca în Parlament”, a adăugat Schäuble.