Întrebat dacă Slovacia are un rol special în criza actuală din Ucraina, Schulz a răspuns că, probabil, doar Polonia este într-o situaţie specială, deoarece are cea mai lungă graniţă cu Ucraina, dintre toate ţările membre UE, şi se confruntă cu riscurile cele mai grave atunci când este vorba de relaţiile cu Ucraina, conform agenţiei slovace de presă TASR.
‘Nici o ţară în parte nu are un rol independent, poate doar cu excepţia Poloniei’, a spus Schulz.
Oficialul european a făcut această declaraţie presei, miercuri seara, la Bratislava, unde s-a aflat cu ocazia festivităţilor de aniversare a zece ani de la aderarea Slovaciei la UE.
Criza din Ucraina demonstrează că extinderea UE cu zece ţări în 2004 şi valurile ulterioare care au mărit blocul la 28 de membri au reprezentat paşi semnificativi şi importanţi, a subliniat el cu acest prilej.
‘Ce s-ar fi întâmplat, dacă am fi spus ‘nu’?’ – a întrebat Schulz, cu trimitere la revoltele din Ucraina, care au izbucnit când guvernul preşedintelui Viktor Ianukovici a decis în noiembrie să nu semneze acordul de asociere cu UE, după cum relatează TASR.
Socialistul german a spus că, atunci când vine vorba de Rusia, nu numai sancţiunile, ci şi diplomaţia ar trebui să fie utilizată. Cu toate acestea, dacă Rusia nu este pregătită să-şi folosească influenţa pentru a reduce tensiunea din estul Ucrainei, va fi necesar să se ia în considerare impunerea de sancţiuni.
‘Dar trebuie să le spunem oamenilor că sancţiunile vor afecta economiile noastre, preţurile pe care le plătim la gaze şi capacităţile noastre de investitori’, a adăugat liderul european.