Şcolile de şoferi trebuie să aibă un grad de promovabilitate de minimum 50% ca să mai funcţioneze
„A intrat în vigoare Ordinul 733 al ministrului Transporturilor, prin care reglementăm funcţionarea şcolilor de şoferi din România. De la începutul mandatului v-am spus că este una din temele pe care îmi doresc foarte mult să o reglementez aşa cum este la nivel european, pentru că ne dorim foarte mult creşterea calităţii actului de învăţământ pentru şcolile de şoferi şi cred că acest ordin are o importanţă foarte mare pentru pregătirea teoretică, dar şi practică a cursanţilor care doresc să capete cunoştinţele necesare obţinerii permisului de conducere şi pentru a putea desfăşura activitatea de conducător auto”, a declarat, miercuri, Fenechiu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, şcolile de şoferi vor fi evaluate în fiecare an, iar pentru a putea să primească licenţa pentru anul viitor va trebui ca promovabilitatea să fie de 50%, singurul an în care se permite o promovabilitate mai mică fiind primul an (40%).
”Promovabilitatea este un criteriu. Noi dorim să avem cât mai puţini cursanţi care să îşi permită sau şcoli care să îşi permită să accepte să le dai nişte bani, să nu se ţină cursurile şi la sfârşit cursantul să nu ştie nimic. Se întâmplă, din informaţiile noastre, astfel de lucruri. Şi şcolile care îşi vor permite să îşi facă un obicei din asta nu vor mai fi acreditate pentru anul următor. Noi am cerut ca şcolile de şoferi să obţină un grad de promovabilitate a cursanţilor de minimum 40% în primul an şi minimum 50% începând din al doilea an. În acest fel, creăm premisele unei evaluări interne reale şi corecte a cursanţilor înaintea eliberării documentelor necesare înscrierii la examen”, a precizat acesta.
O altă modificare adusă legislaţiei va fi acea că şcolile de şoferi vor trebui să-şi asume pregătirea integrală a unui cursant, atât cea teoretică, cât şi cea practică, dar şi verificarea aptitudinilor cursanţilor la absolvirea acestor şcoli.
„Până acum, existau situaţii în care cursanţii primeau lecţii de conducere auto – practică de la instructori autorizaţi, dar nu exista responsabilitatea nimănui în condiţiile în care cursantul era bine pregătit sau nu la finalizarea acestor şcolii. Interesul nostru este să asigurăm un serviciu cât mai bun celor care doresc să se pregătească pentru a obţine permisul de conducere auto”, a subliniat Fenechiu.
În plus, ordinul stabileşte ca autoturismele de examen să fie dotate cu camere de luat vederi în timpul examinării obţinerea permisului, astfel încât să existe o transparenţă şi oricând să se poată vedea modul în care s-au desfăşurat aceste examene în interiorul şcolii.
Forma acestui ordin a fost elaborată în urma unui dialog social purtat cu patronatele, sindicatele, federaţii şi asociaţii din domeniu. Au fost şi nemulţumiri. De mai multe ori, instructori autorizaţi au protestat chiar şi în faţa MT. Noi nu vrem să restrângem activitatea acestora. Ei se pot în continuare asocia în diverse forme, pentru că pot fi autorizate şi PFA-urile şi SRL-urile pentru a desfăşura aceste activităţi, dar să respecte condiţiile pe care noi le-am cerut, acelea de a desfăşura o activitate completă, teoretică şi practică, de a avea posibilitatea să dea un examen, de a îşi dota autoturismele cu camere de luat vederi şi de a avea responsabilitatea că, dacă nu promovează peste 40% din cursanţi în primul an şi peste 50% începând din al doilea an să nu mai fie acreditaţi pentru a funcţiona în continuare”, a conchis Relu Fenechiu.
Dacă nu respectă acest ordin, şcolilor de şoferi le va fi suspendată licenţa, potrivit ministrului Transporturilor.