Şcolile poloneze trebuie să primească 80.000 de noi elevi ucraineni în următorul an şcolar

26 07. 2024
ucraina 456765434567

După cum a raportat vineri Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Polonia, nici măcar creşterea numărului elevilor dintr-o clasă de la 25 la 29 nu va fi o măsură suficientă pentru a satisface cererea de locuri care ameninţă să ducă la prăbuşirea sistemului public de învăţământ de la 1 septembrie.

Până acum, statul polonez le-a permis copiilor ucraineni să înveţe de la distanţă cu şcoli din ţara lor sau într-un sistem mixt, dar din iunie părinţii sunt obligaţi să îşi trimită copiii să urmeze cursurile în şcoli poloneze, în caz contrar urmând să piardă toate ajutoarele sociale şi chiar să fie amendaţi cu aproximativ 25 de euro pe lună.

Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, în Polonia erau mai puţin de 100.000 de elevi ucraineni de şcoală primară, dar acest număr s-a mărit de patru ori din 2022 şi ar putea ajunge la 350.000. Cu toate acestea, experţii cred că ar putea fi până la 200.000 de refugiaţi de vârstă şcolară în Polonia în afara sistemului de învăţământ.

Potrivit experţilor şi pedagogilor, încorporarea unui nou val de elevi ucraineni în şcoli este o măsură corectă, dar care ar fi trebuit luată mai devreme, şi va accentua situaţia de deficit de locuri şi resurse şcolare care există în Polonia de doi ani.

În plină perioadă de recrutare de elevi pentru noul an şcolar, sunt frecvente cazurile de părinţi care nu găsesc un loc liber în şcolile primare, nici măcar în oraşele mari precum Varşovia, unde zeci de şcoli au anunţat că vor putea admite noi elevi doar în cazul unui abandon din partea celor deja înscrişi.

Polonia, ţară care a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni de la izbucnirea războiului, a devenit noua casă temporară pentru mai mult de un milion de cetăţeni ucraineni, iar guvernul polonez intenţionează să le dedice anul viitor peste 600 de milioane de euro pentru programe de asistenţă socială.

Legea poloneză privind asistenţa acordată refugiaţilor din Ucraina le oferă acestora libertatea de acces pe piaţa muncii, la sistemul public de sănătate şi la subvenţii sociale, cum ar fi o plată lunară de 190 de euro pe lună pentru fiecare copil minor, în aceleaşi condiţii ca şi polonezilor, precum şi cursuri gratuite pentru a învăţa limba poloneză.