“Este necesar un efort coordonat pentru a transpune ambițiile impresionante de astăzi în realitate. Noul obiectiv propus de „Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice” prevede o capacitate suplimentară de 6,9 GW de energie eoliană și solară până în 2030, care se adaugă celor 4,5 GW deja existenți. Este o țintă realizabilă, susținută de o industrie mai matură și de investitori care au dovedit că se concentrează pe investiții pe termen lung.
2021 este începutul unei perioade de efervescență pentru industria regenerabilă din România, momentul perfect din țară pentru a reforma cadrul legislativ, pentru a deschide calea unei astfel de dezvoltări: Transpunerea directivei 944 și directiva privind sursele regenerabile” a spus Pignoloni, la lansarea Codului pentru bune practici pentru Energia Regenerabilă în România.
“Pe de o parte, există flote existente care au nevoie de lucrări de întreținere din ce în ce mai complexe, care pot fi îmbunătățite prin modernizări și, pe de altă parte, există multiplele proiecte planificate care vor implica și mai multe capacități noi.
Imensa oportunitate economică și impulsul actual trebuie valorificate prin dezvoltarea lanțului de producție în sectorul energiei regenerabile din România. RESInvest este programul dedicat acestei inițiative de reconversie și orientare, care își propune să încurajeze producerea de tehnologie la nivel local pentru sectorul energiei regenerabile și să creeze oportunități de investiții în România. Această inițiativă vine pe fondul noii realități care începe să prindă contur”, a mai arătat șeful RWEA.
“Succesul acestui plan depinde de oamenii implicați în industrie! După cum bine știți, numărul angajaților din industria regenerabilă a crescut semnificativ în ultimii 10 ani, avem deja baza pentru o forță de muncă profesională matură. Astfel, mutarea oamenilor din anumite sectoare în industria energiei regenerabile ar fi calea naturală de urmat.
Putem vorbi despre producerea de echipamente pentru instalații de energie regenerabilă și alte sectoare care pot viza oameni pentru a se recalifica și instrui și pentru a genera o forță de muncă calificată. Scopul principal este dezvoltarea unui hub de energie regenerabilă estic în România, bazat pe planuri naționale de cercetare și inovare, dar și pe concepte tehnologice adiacente”, a mai arătat Pignoloni.
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este cea mai puternică asociație de energie regenerabilă din România. Aceasta participă din anul 2008 la procesul de transformare a pieței energetice românești, companiile membre având de 3.000 MW instalați și noi capacități de energie eoliană în dezvoltare, furnizori de servicii conexe, precum și programe de reconversie și formare profesională, contribuind la tranziția de la energia fosilă la energia verde.
RWEA a lansat recent RESInvest, un program dedicat localizării lanțului valoric pentru energia regenerabilă în România, prin încurajarea producției locale de tehnologie destinată sectorului regenerabilelor și crearea de oportunități de investiții, bazate pe fonduri europene.