Populaţia va consuma doar curent ieftin, nuclear şi hidro. Cum vor supravieţui termocentralele României

Termocentralele mari din România trebuie să găsească soluţii pentru a-şi vinde marfa pe piaţa liberă, odată ce ANRE  a decis ca în acest an doar Nuclearelectrica şi Hidroelectrica să livreze energie populaţiei
Florin Cojocaru - lun, 13 ian. 2014, 22:06
Populaţia va consuma doar curent ieftin, nuclear şi hidro. Cum vor supravieţui termocentralele României

După ce ANRE a hotărât ca populaţia să primească doar energie hidro şi nucleară, în acest an, pentru a se menţine actualele preţuri la curent, producătorii de energie termo sunt în poziţia de a se descurca doar cu livările de energie pe piaţa concurenţială. Astfel, nu mai au garantată preluare unei părţi din producţie la un preţ fix, fiind nevoiţi să vândă energie la preţuri de piaţă. Numai că aici întâmpină o concurenţă serioasă din partea producătorilor mai ieftini precum Hidroelectrica, firmele ce operează parcurile eoliene şi fotvoltaice, sau Nuclearelectrica, astfel încât devine dificil accesul la piaţă. Acest lucru este recunoscut chiar de preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ, care spune că fiecare termocentrală va trebui să-şi gestioneze costurile, dacă vrea să reziste.

„Complexul Energetic Oltenia  a reuşit să-şi scadă costurile şi poate face faţă pe piaţa concurenţială. În mod normal, nu ar trebui să aibă probleme în a vinde MWh cu 170-175 de lei(cât este media tranzacţiilor pe OPCOM, acum – n.r.).
Termocentrala Petrom de la Brazi, de asemenea, poate susţine acest preţ, problema este la Complexul Energetic Hunedoara. Dar ei se vor axa pe furnizarea de servicii de sistem: echilibrare, unde preţul poate ajunge şi la 450 de lei, sau pe PZU(piaţa zilei următoare)”, arată Havrileţ.

În 2013, coşul de energie pentru populaţie conţinea energie provenind de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, ambele complexuri energetice şi Petrom. Aceasta a fost salvarea termocentralelor, având în vedere că, cu excepţia ultimului trimestru, pe piaţa concurenţialî, nu prea au avut succes. Motivele au fost două: un an cu hidraulicitate bună, care a permis Hidroelectrica, cel mai ieftin producător, să participe activ pe bursa de energie, şi asaltul producătorilor de energie regenerabilă, care au venit cu preţuri sub media pieţei. Astfel încât, complexurile şi Petrom au funcţionat, pe medie, la jumătate din capacitate, cu excepţia perioadelor în care nu a bătut vântul şi a fost înnorat.

Chiar dacă nu va mai livra energie către populaţie, Petrom nu se poate plânge în 2014. Cu cea mai performantă termocentrală din ţară – eficienţă 70%, Petrom îşi poate permite să vândă energie la media pieţei, şi chiar sub medie. În plus, termocentrala nu depindea decât în proporţie de 10% de piaţa reglementată.

Cea mai dificilă situaţie este la Complexul Energetic Hunedoara, compania cu cele mai mari costuri de producţie a energiei-apropiate de 250 de lei/MWh. Pentru CEH, să fie competitivă pe bursă este aproape imposibil, având în vedere că preţul mediu la care se fac tranzacţiile este cu aproape o treime sub costurile sale de producţie. De altfel, Complexul a avut mai multe tentiative de a vinde curent pe bursă, toate eşuate din lipsă de clienţi. În aceste condiţii, tot ce poate spera CEH este să profite de un eventual an cu hidraulicitate mică sau cu perioade extinde în care soarele să nu străclucească şi vântul să nu bată. Exact acest lucru spune Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. „Hunedoara n-are ce face, trebui să stea pe furnizarea serviciilor de sistem şi să intervină imediat pe echilibrare, atunci când sunt sincope de sistem. Dacă vor păstra şi un nivel rezonabil al costurilor, printr-o ajustare corespunzătoare a producţiei, poate chiar vor fi mai câştigaţi decât până acum”, spune şeful DEN.

Anul trecut, în coşul de energie pentru consumatorii casnici era Hidroelectrica, cu 26%, la 125 de lei/MWh, Nuclearelectrica, cu 34,6%, la 142 de lei, Complexul Energetic Oltenia, cu 16%, la 190 de lei, Complexul Hunedoara, cu 2%, la 271 de lei, Petrom, cu 9,8%, la 169 de lei, şi alţi producători termo în cogenerare, cu 11%, la 189 de lei.
Preţul reglementat pentru populaţie a fost de 155 de lei/MWh şi va rămâne neschimbat şi în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ţărilor mai sărace de a combate schimbările climatice , adăugând......
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică ...
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...