Scrisoare către noii lideri ai Chinei: Un grup de intelectuali cer eliberarea lui Liu Xiaobo

Un grup de intelectuali din China a adresat o scrisoare deschisă noii conduceri a Partidului Comunist Chinez (PCC), prezidată de către Xi Jinping, în care solicită eliberarea lui Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, şi a tuturor deţinuţilor politici, relatează AFP.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 12:19
Scrisoare către noii lideri ai Chinei: Un grup de intelectuali cer eliberarea lui Liu Xiaobo

Această solicitare este formulată cu câteva zile înaintea marcării a doi ani de la ceremonia de înmânare a prestigiosului premiu lui Liu Xiaobo, la care acesta nu a participat deoarece autorităţile au refuzat să-l lase să iasă din închisoare. Disidentul şi intelectualul chinez a fost reprezentat la ceremonie de un scaun gol.

Între cei peste 40 de semnatari ai scrisorii deschise, postată pe site-ul PEN Clubului chinez, figurează Ding Zilin, o fostă profesoară de filosofie devenită simbolul „mamelor din Tiananmen”, care reclamă o anchetă privind masacrul unor studenţi activişti pentru democraţie în 1989.

Scrisoarea a mai fost semnată de către disidentul Chen Ziming şi activista Wang Lihong, alte două personalităţi istorice ale „primăverii de la Beijing”, precum şi de către activişti pentru drepturile omului ca Pu Zhiqiang sau Xu Zhiyong.

„Numeroşi sunt cei care, atât în China, cât şi în străinătate, şi-au pus speranţa că al XVIII-lea Congres al Partidului (care a avut loc luna trecută) şi noua conducere vor iniţia o reformă a sistemului politic”, scriu intelectualii.

Liu Xiaobo ispăşeşte începând din 2009 o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru „subversiune”, după ce a participat la redactarea Cartei 08, un text care îndemna la o democraţie pluralistă în China.

„Luaţi imediat măsuri juridice pentru a corecta verdictul eronat pronunţat împotriva lui Liu Xiaobo şi redaţi-i libertatea cât mai repede”, cer semnatarii.

„Eliberaţi imediat persoanele deţinute sau condamnate la pedepse cu înschisoare pentru motive legate de opinia politică, liberă exprimare sau credinţă religioasă”, continuă ei.

„Apreciem că existenţa deţinuţilor politici şi prizonierilor de conştiinţă nu ajută China să îşi creeze imaginea unei puteri responsabile”, afirmă ei în finalul scrisorii.

Scrisoarea este publicată la câteva zile după ce 134 de laureaţi ai Premiului Nobel la şase discipline diferite au solicitat, de asemenea, eliberarea lui Liu Xiaobo.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...