Scrisoarea trimisă de miniștrii Energiei din România, Grecia și Bulgaria Comisiei Europene în care cer măsuri pentru limitarea creșterii prețurilor la energia electrică în zona noastră DOCUMENT
Scrisoarea, transmisă comisarului european pentru energie, Kadri Simson, la 27 septembrie, a fost co-semnată de ministrul grec al energiei, Thodoros Skylakakis, și de omologii săi bulgar și român, Vladimir Malinov și, respectiv, Sebastian Burduja.
Lipsa capacității de interconectare a rețelelor, care împiedică fluxul de energie către sud-estul Europei în perioade critice, a fost menționată de cei trei miniștri ai energiei drept un factor-cheie al problemei.
De asemenea, integrarea limitată a piețelor regionale de energie electrică cu sistemul mai larg al UE, care, potrivit miniștrilor energiei, a condus la diferențe semnificative de preț, care depășesc adesea 50-100 de euro pe MWh.
Conform sursei citate, ei propun, în scrisoare, măsuri pe termen scurt, cum ar fi impozitarea profiturilor excesive ale producătorilor și comercianților de energie electrică și redistribuirea veniturilor fiscale rezultate pentru a reduce povara asupra consumatorilor și a stabiliza piața.
În ceea ce privește măsurile pe termen lung, miniștrii au îndemnat Comisia Europeană să acorde prioritate dezvoltării infrastructurii de interconectare în Europa de Sud-Est.
Puteți vedea scrisoarea AICI: scrisoare catre Comisia Europeana
„Așa cum am promis pe 12 septembrie, am cerut oficial Comisiei Europene, alături de omologii din Grecia și Bulgaria, un tratament corect și o uniune energetică funcțională. Nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie prețuri mult mai mari decât Europa de Vest, așa cum s-a întâmplat recurent în ultimele luni. Sunt două cauze: lipsa interconexiunilor din centrul Europei (mai ales Austria și Slovacia), ceea ce face ca energia ieftină produsă în Vest să se oprească, practic, în Austria și Slovacia; și cererea suplimentară de energie din Republica Moldova și Ucraina, care pune o presiune adițională pe prețurile din regiunea noastră.
Am spus-o și ieri la Varșovia, clar și răspicat: respectăm obligațiile europene comune ale pieței unice, dar cerem drepturi egale. Fără energie sigură și accesibilă nu poate exista dezvoltare. De prețul energiei depind bunăstarea cetățenilor noștri și competitivitatea economiei, salariile și locurile de muncă. De aceea ne-am străduit în ultimii ani să menținem prețurile plafonate pentru consumatori, cu toate eforturile, dar nici nu putem tolera inechitățile de pe piața europeană a energiei.
La solicitarea României, Greciei și Bulgariei, care a fost deja acceptată de Comisia Europeană, vom prezenta situația și vom cere măsuri la următoarea reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc la Luxemburg, pe 15 octombrie. Adevărul trebuie spus, iar România nu va tăcea în fața nedreptăților” a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.