Procesul de atestare se derulează în conformitate cu prevederile Regulamentului european 1151/2012, iar acesta reprezintă o noutate inclusiv pentru angajaţii Direcţiei pentru Agricultură din Tulcea.
‘Procesul de atestare este unul destul de dificil şi o noutate şi pentru noi. El implică o certificare a sistemului de management, realizarea unui caiet de sarcini şi verificarea pe flux a acestuia’, a declarat pentru Agerpres Maria Mahu, consilier în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Tulcea.
Potrivit estimărilor DADR Tulcea, documentaţia pentru atestarea europeană a Scrumbiei afumate de Dunăre va fi înaintată Ministerului Agriculturii până la sfârşitul lunii septembrie.
Dosarul pentru obţinerea recunoaşterii denumirii de origine protejată pentru Scrumbia afumată de Dunăre a fost depus la Bruxelles încă de anul trecut, directorul societăţii tulcene care a iniţiat procedura, Daniel Buhai, susţinând că produsul poate fi considerat unul ‘reprezentativ’.
De altfel, această societate comercială este singura din judeţul Tulcea care a atestat produse tradiţionale din peşte conform legislaţiei în domeniu, un număr de opt, acestea fiind comercializate sub brandul ‘Deltaica’.