Scumpire masivă a gazelor de la 1 iulie pentru populația care nu a ales nimic la liberalizare. Engie a trimis clienților o ofertă cu 25% mai scumpă

16 05. 2021
gaze_765849309857483920_50600200

Puțin context și de ce este important

La data de 1 iulie 2020, piața gazelor naturale pentru casnici a fost liberalizată, prețurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurențială a furnizorului lor actual, sau să nu facă nimic, și să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la prețul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preț reglementat.

Doar 28% dintre clienții casnici de gaze semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că marea majoritate a clienților sunt încă în ultima situație: primesc gaze de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul stabilit acum un an. Contractul, ca și prețul, are însă o valabitate de un an, deci termenul expiră la 30 iunie 2020, iar oamenii trebuie să semneze un nou contract.

Citește și: Un nou eșec? UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR

Preț mai mare, ce e de făcut

Engie a început să transmită deja informări clienților în care le spune că perioada contractuală de un an expiră la 30 iunie și le oferă soluțiile legale: fie semnează un contract nou cu un alt furnizor, fie aleg o ofertă concurențială a Engie, fie nu fac nimic, și în această ultimă situație se va considera acceptată oferta pe care le-o trimite Engie, cu prețul la care va fi furnizat gazul în următorul an, începând cu 1 iulie 2021. Oamenii trebuie să știe că, în orice situație, ca și până acum, nu li se va sista furnizarea gazului.

Ne vom referi în continuare la acea categorie de clienți, cea mai numeroasă, care nu a făcut nimic acum un an, la liberalizarea de la 1 iulie.

Ei au primit și primesc până la 30 iunie gazul la prețul de 124 de lei/MWh (123,9 mai exact) cu toata tarifele de rețea incluse, deci preț final fără TVA. Engie le oferă acum Gas Start, la un preț de furnizare de 155,24 lei, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum. Ce pot face oamenii.

Prima opțiune, cea care a fost de fapt cea mai întâlnită până acum: Nu fac nimic până la 30 iunie, iar gazul li se va livra în continuare, în următorul an, la acest preț de 155 de lei/MWh fără TVA, deci cu 25% mai mult decât ce plătesc acum.

A doua opțiune: aleg o altă ofertă de la Engie, dar pentru cei care vor doar gaz și nu și alte servicii (Engie are multe oferte cu diverse servicii incluse sau, la pachet, cu energie electrică) opțiunile nu sunt foarte multe. Pot alege Engie Gas 4U, care vine cu aproximativ acelasi preț, dar au parte de un discount de 20% la prețul gazului (partea din factură fără tarife de distribuție și transport) timp de șase luni de zile la un contract pe un an.

A treia opțiune: aleg o ofertă a altui furnizor, caz în care trebuie să consulte comparatorul de prețuri al ANRE. Potrivit datelor consultate de noi, pentru un client din București, sunt disponibile peste 20 de oferte cu un preț mai bun decât cel din oferta Engie Gas Start. Cel mai bun preț este de 123 de lei/MWh, deci aproximativ prețul plătit acum, înainte de viitoarea majorare, de clienții Engie care nu au făcut nimic până acum.

O scumpire previzibilă?

Anul trecut, când a venit liberalizarea pentru casnici, situația de pe piața de gaze era diferită. După o iarnă precedentă blândă în Europa și pe fondul scăderii consumului cauzat de efectele pandemiei de coronavirus, prețurile erau pe un trend de scădere. Situația nu mai este aceeași acum. Astfel, potrivit datelor de pe platforma de tranzacționare a Gazprom, dacă în în aprilie 2020 gazul s-a tranzacționat cu doar 8 euro/MWh, în aprilie 2021 gazul s-a tranzacționat cu 14 euro/MWh.

Potrivit datelor Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării, consumul de gaze a crescut în primul trimestru al anului cu circa 6%. Iar din acest consum în creștere (circa 49 TWh în total), circa 20%  a provenit din import (9,6 TWh), procent și el în creștere. Iar importurile au început să se scumpească, și vor fi și mai scumpe.

Dacă nu uităm pe cotațiile de la Central European Gas Hub (CEGH), hub-ul de la Viena la care se raportează și piața românească, vedem că, la acest moment, cotația pentru iunie este de 27 de euro, pentru al treilea trimestru al anului de 26 de euro, iar pentru ultimul trimestru, cel în care se instalează iarna, de 27 de euro. Așadar, în lei, peste 130 de lei, doar preț al gazului-marfă, fără tarife de transport (și de rezervare de capacitate) și distribuție.

Iar cotația de la CEGH este relevantă pentru România, în condițiile în care mare parte din gazul scos la vânzare pe piață de producătorii români, Petrom și Romgaz (30% din producția anuală) este pus obligatoriu la vânzare pe piața românească, la un preț de pornire legate de prețul CEGH.

Cine n-a ales, plătește

Dacă cei care vor fi la 1 iulie în situația de a plăti 155 de lei/MWh de gaz luau o decizie în iarna acestui an, ar fi avut parte de o iarnă 2021-2022 mult mai suportabilă din punct de vedere a facturii. Prețul mărfii-gaz din cei 155 de lei/MWh este de 116 lei.

Ei bine, în ianuarie, au existat oferte de la firme de furnizare cunoscute, care ofereau un preț al mărfii-gaz de doar 54 de lei pentru un contract de un an, deci care acopereau mare parte din viitorul sezon rece, atunci când consumul de gaz este mare.

Am scris la acea vreme un text pe această temă: Cele mai bune oferte de gaz pentru populație de acum. Economii importante pentru clienții care nu au făcut nici o alegere după 1 iulie