Scumpire semnificativă a carburanților, azi. Și benzina sare pragul de 7 lei pe litru, la cât au ajuns prețurile

La doar o zi de la precedenta scumpire, Petrom, liderul pieței carburanților, a crescut din nou prețurile, și la benzina și la motorina vândută în stațiile proprii.
Mihai Nicuţ - vin, 11 aug. 2023, 08:05
Scumpire semnificativă a carburanților, azi. Și benzina sare pragul de 7 lei pe litru, la cât au ajuns prețurile

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 11 august 2023 un preț al benzinei standard de 7,02 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,21 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, prețul a crescut semnificativ, cu nouă bani pe litru, și la benzină și la motorină.  Precedenta scumpire a avut loc chiar ieri, și a fost una destul de ușoară – trei bani pe litru, doar la motorină.

Este a zecea majorare de preț consecutivă din ultimele două săptămâni și jumătate de când prețuile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, față de jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 54 de bani pe litru, iar benzina cu 33 de bani pe litru.

După creșterea de azi, observăm că se menține diferența de preț dintre motorina și benzină, situație tipică pentru piața noastră, unde consumul de motorină este încă mult mai mare decât cel de benzină, dar care se inversase la la sfârșitul primăverii, când benzina devenise mai scumpă decât motorina. Motorina este acum cu 19 bani pe litru mai scumpă decât benzina.

Majorările de preț se datorează în special creșterii cotațiilor la produsele petroliere în zona noastră, iar prețurile nu cresc doar la noi, ci în toată Europa. Cotațiile la carburanți au crescut mai rapid decât cele ale petrolului, pe fondul unui consum în creștere, al unor stocuri la niveluri reduse și al capacității de rafinare considerate la niveluri insuficiente atît în Europa cât și în SUA. Specific pentru zona noastră, prețurile sunt influențate de deteriorarea situației din Marea Neagră – războiul dintre Rusia și Ucraina, care pune presiune pe costuri, în special cele cu transportul și asigurarea.

Astfel, cotațiile Platt’s Med au crescut cu circa 220 de dolari pe tonă în doar o lună, pentru motorină, și cu 120 de dolari pe tonă pentru benzină, în același interval.

Citește și:

Terminalul petrolier din largul portului Midia, pe unde ajunge petrolul pentru Petromidia, intră în revizie. Lucrări de peste 4 mil. USD

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 86,3 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 82,3 dolari, niveluri în ușoară scădere față de zilele anterioare, când prețul depășișe nivelul de 87 de dolari, ajungând la maximumul anului.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Citește și:

Livrările de petrol kazah spre Europa, inclusiv spre România, din nou sub presiune din cauza războiului. Kazahii tot caută rute alternative Mării Negre

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia......
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...