Este pentru a doua oară de la începutul acestui an când prețul lunar mediu spot crește la București comparativ cu luna precedentă. Din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, dar în iulie și în august au reînceput creșterile.
În luna iunie, prețul mediu al pieței spot (422,7 lei/MWh) a fost mai scăzut decât în mai, când prețul mediu ponderat al PZU a fost de 430 de lei/MWh. Înainte de ieftinirea din luna iunie, a fost cea din mai, când prețul mediu pounderat a scăzut la 430 de lei/MWh de la 470 de lei/MWh în luna precedentă. Iar atunci, în aprilie, prețul mediu ponderat a scăzut cu 12% față de cel din luna martie. Asta după ce, în martie, prețul a scăzut cu 21% față de cel de luna precedentă iar în februarie prețul a fost cam la același nivel cu ianuarie. În prima lună a anului prețul mediu ponderat scăzuse cu aproape 47% față de ultima lună din 2022 și se întorsese aproape de nivelul de la finalul lui 2021.
Ieftinirea s-a oprit însă la jumătatea anului. În luna iulie, prețul a crescut la 479 de lei, iar, mai apoi, în august, a crescut din nou, la 502 lei, depășind așadar pragul de 100 de euro/MWh. De reținut și căm în august, pe data de 29, a fost înregistrat și cel mai mare preț orar din acest an, de 1.900,55 lei/MWh, la ora 20.00.
De la începutul anului și până acum, prețul spot, calculat ca medie a fiecărui interval orar, este de aproape 526 de lei/MWh, potrivit datelor noastre.
Totuși, în ciuda creșterii, prețul din august 2023 este mult mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an, când a fost atins vârful. Acum un an, în august 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 2.400 de lei/MWh, deci de aproape cinci ori mai mare decât cel de acum.
“Pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odata cu sfarsitul primăverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, atrăgea atenția Asociația Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) la o întâlnire cu presa care a avut loc în iulie.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.