Scumpirea gazelor merge înainte, deocamdată, în ciuda promisiunilor Guvernului. UPDATED

Economica.net
14 09. 2014
aragaz_02_432d0643d8_08189600_44029000

UPDATE 11.00. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că actul normativ prin care scumpirea va fi anulată va fi emis de Departamentul pentru Energie în această săptămână. „Vom elabora o Hotărâre de Guvern pentru acest lucru, care va modifica şi legea 123” a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Nicolescu. Legea 123/2002 este cea care stabileşte calendarul de liberalizare al pieţei de gaze naturale. 

Deşi Guvernul, prin Departamentul pentru  Energie, a precizat recent că va îngheţa preţul gazelor pentru gospodării pentru cel puţin 2 ani, totuşi nicio măsură legală nu a fost luată încă. O sursă guvernamentală spune pentru ECONOMICA.NET că nicio Hotărâre de Guvern care să abroge o altă Hotărâre de Guvern mai veche, care reglementa calendarul de liberalizare a preţului gazelor convenit cu FMI şi Comisia Europeană, nu a fost încă dată. „Prin urmare, calendarul de liberalizare rămâne în picioare. De la 1 octombrie, gazul din producţie internă se va scumpi cu 3%. Impactul în facturi ar fi de circa 1-1,5%”, a spus sursa.

Dacă nu se întâmplă nimic în următoarele două săptămâni, preţul gazelor va creşte cu circa 1,5%, de la 1 octombrie. Timpul este limitat pentru că, odată proiectul redactat, trebuie să mai strângă semnături de la alţi doi miniştri în afară de iniţiator şi trebuie să publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene îngheţarea preţului gazelor din producţia internă până în 2016, apoi o amânare a încheierii procesului de liberalizare până în 2021, cu trei ani peste actualul termen. Răzvan Nicolescu, ministrul de Resort, a precizat recent că, până în momentul în care UE nu va recunoaşte dreptul consumatorului român de a primi gaz din producţia internă pe întreaga perioada,  pentru că preţul este încă reglementat, Romania nu va mai aplica actualul calendar de liberalizare a pieţei gazului pentru populaţie.

De la 1 octombrie, preţul MWh de gaz  ar trebui să crească cu 1,3 lei, de la 53,3 lei la 54,6 lei.Pentru consumatorii casnici, gazul este plătit la un preţ de coş în care ponderea gazului intern este de 98%, iar importurile reprezintă 2%. Preţul gazului de import este de circa 85-90 lei/ MWh.

Citeşte şi:

Guvernul vrea să îngheţe preţul la gaze, în următorii doi ani. Vom negocia cu UE un nou calendar

Potrivit preşedintelui ANRE Niculae Havrileţ, pentru ultimul trimestru al anului, ponderea importului va fi, în medie, de 15%. „Probabil, octombrie va fi tot 2%, noiembrie 9%, iar decembrie 24-25%”, spune acesta. În contextul în care Rusia a redus livrările de gaze către România cu 5%, oficialul ANRE spune că nu avem de ce ne teme. Pe lângă faptul că doar o mică cantitate din necesaruld e gaze este importată, depozitele sunt şi ele aproape pline. „Avem 2,5 miliarde de metri cubi în depozite şi încp o lună la dispoziţie pentru a ajunge la 2,8 miliarde de metri cubi, cantitatea necesară pentru un sezon rece fără probleme, indiferent de ceea ce ar face ruşii”, arată Havrileţ.

Calendarul de liberalizare al preţului gazelor pentru consumatorii casnici a fost asumat de România, în faţa instituţiilor de finanţare internaţionale, în 2012. Acesta presupune creşterea etapizată a preţului gazului din producţia internă la nivelul celui de import, până în 2018 inclusiv.